EU-transportudvalg stemmer vejpakke ned kort før lukketid

DUMPING: Europa-Parlamentets transportudvalg har vendt tomlen ned til to af tre lovforslag i en ny europæisk vejpakke. Det sår tvivl, om vejpakken kan færdigbehandles inden forårets parlamentsvalg.

Manglende opbakning til en ny vejpakke kan spænde ben for fælles EU-regler om lastbilchaufførers rettigheder.
Manglende opbakning til en ny vejpakke kan spænde ben for fælles EU-regler om lastbilchaufførers rettigheder.Foto: Fredrik Sandberg/Ritzau Scanpix - TT
Kim Rosenkilde

Kun et forslag om nye regler for cabotage og postkasseselskaber kom igennem Europa-Parlamentets transportudvalg, der torsdag tog stilling til første del af en ny europæisk vejpakke.

Til gengæld blev nye regler for udstationering i transportsektoren og nye rammer for køre-hvile-tid forkastet under, hvad der bliver beskrevet som en dramatisk afstemning.

Det gælder både det oprindelige forslag og samtlige kompromisforslag.

”Det er en meget vanskelig pakke, der påvirker forholdene for 3,6 millioner professionelle chauffører i Europa,” lyder det i en kommentar fra Ertug Ismail fra den socialdemokratiske gruppe, som stod bag det forslag om cabotage, der fik samlet flertal.

Frygt for særregler
I praksis lægger de nye cabotageregler op til, at lastbiler skal vende tilbage til deres hjemland hver gang, de har kørt cabotage, og at der må køres cabotage op til fem dage ad gangen.

Hertil kommer en karensperiode på tre døgn for cabotageture. Samlet er det en opstramning i forhold til Ministerrådets indspark fra december.

{{toplink}}
Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

For de øvrige dele af vejpakken ser situationen imidlertid noget mere usikker ud.

Det er fortsat muligt, at de dele, transportudvalget har afvist, vil kunne stemmes igennem ved en kommende plenarsamling i Europa-Parlamentet, hvorefter de vil skulle forhandles færdig mellem Parlament og Ministerråd.

0:000:00