EU's udenrigschef slår fast: "Der er ikke noget alternativ til Nato, når det gælder forsvaret af Europa"

EU-toppen understreger, at Unionen ikke skal udvikle sig til at blive en militæralliance. Men der vil dog være sikkerhedspolitiske problemer, som EU skal kunne klare selv, lyder det. Ekspert fortæller, at EU fremover vil tage hånd om flere sikkerhedspolitiske opgaver – til glæde for Nato.

Spanieren Josep Borrell har siden 2019 været udenrigschef i EU. Før da var han Spaniens udenrigsminister. Han har også tidligere været formand for Europa-Parlamentet.
Spanieren Josep Borrell har siden 2019 været udenrigschef i EU. Før da var han Spaniens udenrigsminister. Han har også tidligere været formand for Europa-Parlamentet.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: EU's udenrigschef går nu i rette med dem, der argumenterer for, at EU har ambitioner om at udvikle sig til en konkurrent til Nato.

Det synes også at være et af hovedargumenterne fra de politikere, der anbefaler et nej, når danskerne 1. juni skal stemme om det danske forsvarsforbehold, at mere militært engangement fra EU vil stå i modpol til Nato.

Det afviste EU's udenrigschef, Josep Borrell, dog i denne uge, da han var indkaldt i Europa-Parlamentet til at svare på spørgsmål om EU's forsvarspolitiske udvikling.

"Hver gang vi europæere taler om forsvarskapacitet på europæisk plan, så opstår der stemmer rundt omkring, der siger: Hvad så med Nato? Og hver gang har jeg måttet sige, at der ikke er noget alternativ til Nato, når det gælder forsvaret af Europa," sagde udenrigschefen.

Fakta

Forsvarsforbeholdet er 30 år gammelt.

  • Efter det danske nej til Maastricht-traktaten i 1992 fik Danmark en række forbehold i EU, herunder for deltagelse i EU's forsvarspolitik.
  • Det betyder, at Danmark ikke deltager i militære EU-missioner og i udvikling og anskaffelse af militær kapacitet i EU-regi.
  • Danmark er heller ikke en del af EU's Forsvarsagentur.
  • Og Danmark har ikke stemmeret i EU's Ministerråd, når der skal vedtages ting på området.

Samme budskab lød fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som talte til parlamentsmedlemmerne samme dag.

"Nato er den stærkeste militæralliance i verden. EU vil aldrig nogensinde blive til en militæralliance. Jeg ser områder, hvor Nato er nødvendig, men jeg ser også områder, hvor EU skal være i stand til at handle og forsvare sig selv," sagde von der Leyen og nævnte cybersikkerhed som et eksempel.

Bare seks dage efter krigens udbrud i Ukraine bekendtgjorde Ursula von der Leyen stolt fra Parlamentets talerstol, at EU's sikkerheds- og forsvarspolitik havde rykket sig mere i de seneste seks dage end de seneste to årtier tilsammen.

Også udenrigschef Josep Borrell understregede, at der er problemer, som Nato ikke ville kunne løse for EU.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00