Får Danmark et dedikeret boligministerie efter valget?

FOKUS: Boligpolitikken har været nomade på Slotsholmen siden 2001. Men urbaniseringen og det pressede boligmarked råber på et dedikeret boligministerie og brede, langsigtede boligforlig, mener økonom.

Ole Birk Olesen (LA) var først og fremmest transportminister – dernæst by- og boligminister, har kritikken lydt flere steder i boligsektoren.
Ole Birk Olesen (LA) var først og fremmest transportminister – dernæst by- og boligminister, har kritikken lydt flere steder i boligsektoren.Foto: Mads Rimer/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

De seneste fire ugers valgkamp har budt på to boligpolitiske udspil fra henholdsvis Liberal Alliance og Socialdemokratiet.

Dermed har området fået en anelse mere opmærksomhed, end det har haft for vane at gøre de seneste mange valgkampe.

Men boligpolitikken bør have langt større fokus – ikke kun i den politiske debat, men også i den kommende tids realpolitik.

Det er der behov for, mener Curt Liliegreen, der er direktør ved Boligøkonomisk Videnscenter.

Vi savner i den grad en dedikeret boligminister. Når de stakkels embedsfolk flyttes rundt igen og igen, gøres det vanskeligt for en minister at bruge dem aktivt.

Anders Svendsen
Chefjurist, LLO

"Det er da forfriskende, at vi under valgkampen har set nogle forsøg på at føre boligpolitik igen. Men vi har behov for, at der også bliver ført noget konkret politik, som er mere end positioneringer og slag i luften," siger Curt Liliegreen.

Vi har hvilet på laurbærrene
Ifølge Curt Liliegreen er det både det store boligbehov i byerne og affolkningen i landets yderområder, der kræver en helhedsorienteret politisk aftale, der rækker langt ud i fremtiden.

Udviklingen er særligt eskaleret efter årtusindeskiftet, hvilket man fra politisk side har ignoreret alt for længe, mener han.

"Vi har hvilet på laurbærrene, fordi Danmark i mange årtier har været gode til at forsyne boliger til dets borgere. Men det er simpelthen gået under radaren, at vi ikke længere har et samfund, som vi havde i 1990'erne," siger han og refererer til, at indbyggertallet i de fire største byer er steget med over 200.000 siden 2006.

Fogh nedlagde boligministerium
Da daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), kom til magten ved valget i 2001, nedlagde han samtidig By- og Boligministeriet, der med få korte undtagelser har eksisteret selvstændigt siden 1947.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00