Færgeman: Concito skal turde tage de kontroversielle emner op

AFSKED: Han bliver kaldt en rar og begejstret mand med idealistiske mål. Til tider har han ladet sig rive med. Efter seks år som direktør for Concito takker Thomas Færgeman nu af.

”En ny direktør skal være knalddygtig til at skaffe penge, for det er ikke blevet nemmere med årene," siger Thomas Færgeman, der selv bestred posten i seks år.
”En ny direktør skal være knalddygtig til at skaffe penge, for det er ikke blevet nemmere med årene," siger Thomas Færgeman, der selv bestred posten i seks år.Foto: Concito
Kasper Kaasgaard

Det hele startede i Martin Lidegaards (R) køkken i Københavns Nordvestkvarter oven på dennes mislykkede valgkamp til Folketinget i 2007. Han besluttede sig for at lave en grøn tænketank og ville have Thomas Færgeman med.

”Han tog simpelthen fat i mig og spurgte, om vi skulle lave en klimatænketank?. Det var for spændende til at sige nej til. Så det startede egentlig hjemme på hans køkkenbord med, at vi fandt ud af flere omveje, at det skulle hedde Concito,” fortæller Færgeman.

1. september fylder den grønne tænketank seks år, og med Thomas Færgemans egne ord er Concito blevet en seriøs spiller på det klimapolitiske område.

Fakta
Thomas Færgeman

49 år

Uddannet Agronom og fagjournalist

Tidligere afdelingsleder og konstitueret direktør i Danmarks Naturfredningsforening

Starter som journalist på Politiken 1. september

Kilde: Concito

I starten havde tænketanken udelukkende fokus på at nedbringe udledningen af drivhusgasser, men fokusset er udvidet til i dag også at omfatte minimering af konsekvenserne fra CO2-udledning. I juni fik Concito en bevilling på knap otte millioner fra Villum Fonden med netop klimatilpasning for øje.

Den dag, vi har elektrificeret hele Danmark, vil jeg stå og kigge på de tog og tænke: 'yes, det var jeg med til at skabe forudsætningerne for'.

Thomas Færgeman, tidligere Concito-direktør

Toneangivende i debatten

Når Thomas Færgeman tænker tilbage på sin tid som direktør, husker han særligt debatten om beskatning af Nordsøen. Han fortæller, at den førte til, at daværende SF-skatteminister Thor Möger Pedersen igangsatte et serviceeftersyn af området, som mundede ud i højere skatter for nogle af selskaberne.

”Det er de penge, der nu bliver til togfonden. Så den dag, vi har elektrificeret hele Danmark, vil jeg stå og kigge på de tog og tænke: "yes, det var jeg med til at skabe forudsætningerne for,” siger Thomas Færgeman.

Færgeman og Concito har også været aktive i debatten om biogas. I en meget omtalt rapport satte de spørgsmålstegn ved, om det nu var så bæredygtigt, som energiselskaberne gik og troede. Det skabte en del debat, og rapporten blev kritiseret fra flere sider. Kilder, Altinget har talt med, kalder den blandt andet forudindtaget og manipulerende. Sådan vil det være, mener Thomas Færgeman:

”Hvis man eksempelvis går ind og siger, at træpiller ikke er særligt bæredygtige, er man inde at røre ved en meget væsentlig del af driftsøkonomien hos f.eks. DONG og Vattenfall. Derfor kan jeg godt forstå, de ruller de store kanoner frem, når der sidder en lille tænketank og bjæffer op. På den anden side er man nødt til at fortælle, at sådan her ligger landet. Der er jeg måske nogle gange blevet revet med. Concito er en umådelig levende størrelse med omkring 100 medlemmer, der er ekstremt engagerede, og mange af dem har selvfølgelig også deres egne interesser.”

0:000:00