Færøernes "grand old man" vender tilbage

PORTRÆT: Når det nyvalgte folketing samles, bliver det med et gensyn til færøske Edmund Joensen, der blev valgt til Folketinget første gang i 1994 og er en varm fortaler for rigsfællesskabet.

Foto: Steen Brogaard / Folketinget
Andreas Krog

74-årige Edmund Joensen fra det liberale parti Sambandspartiet tog med mere end 1.800 stemmer det ene af Færøernes to pladser i Folketinget. Joensen sad i Folketinget fra 1994 til 1998 og fra 2007 til 2015.

Når han indvilgede i at tage endnu en tur i Folketinget, så hænger det blandt andet sammen med at Sambandspartiet gerne vil have den plads i Folketinget tilbage, som man mistede ved valget i 2015, da netop Joensen ikke blev genvalgt.

Og så har Edmund Joensen stadig appetitten på politik i behold.

"Politik er nok en bacille, man ikke helt kan komme af med," pointerer Edmund Joensen, der har bestridt alle ledende politiske poster på Færøerne, idet han både har været lagmand, formand for Lagtinget, formand for Sambandspartiet og medlem af Folketinget.

Han har ikke ført valgkamp og kun deltaget i en enkel debat. Men det betyder ikke noget, når man er en mangeårig central spiller i færøsk politik.

"Han er meget folkelig og vellidt blandt de konservative samt en markant figur i sit nærmiljø," forklarer socialdemokratiske Javnaðarflokkurins genvalgte folketingsmedlem Sjúrður Skaale, der nu skal repræsentere Færøerne i Folketinget sammen med Edmund Joensen. 

Øget udenrigspolitisk spillerum
Med Edmund Joensens valg bliver det samtidig et farvel til Magni Arge fra løsrivelsespartiet Tjóðveldi, der i valgkampen har kørt massiv kampagne på behovet for snarlig færøsk selvstændighed. Flere iagttagere peger på, at det kan have været medvirkende til at give Sambandspartiet og Edmund Joensen et godt valg, da de færinger, der ikke vil hurtig løsrivelse, har stemt imod Tjóðveldi.

Joensen forsikrer, at han dog vil fortsætte den kamp for øget udenrigspolitisk spillerum til Færøerne, som Magni Arge var meget optaget af, og som også lagmand Aksel V. Johannesen har højt på prioriteringslisten.

"Jeg vil arbejde for, at Færøerne får større beføjelser på det udenrigspolitiske område," siger Edmund Joensen, der også har fokus på grænsehindringer for færinger.

0:000:00