Færøske borgerlige står skulder ved skulder med Løkke

STØTTE: Færøernes to største borgerlige partier står til at erobre øernes folketingspladser, og de vil ikke sælge sig selv til højestbydende statsministerkandidat. Blokfordelingen af de nordatlantiske mandater efter folketingsvalget er langtfra givet.

Foto: Kimberley Coole
Andreas Krog

Efter det nært forestående folketingsvalg kan Lars Løkke Rasmussen forvente opbakning fra de to færøske medlemmer af Folketinget. I hvert fald hvis mandaterne lander hos de to borgerlige partier Fólkaflokkurin og Sambandsflokkurin, sådan som en aktuel meningsmåling peger på, at de vil.

Meningsmålingen giver nemlig Fólkaflokkurin 23,95 procent af stemmerne og Sambandsflokkurin 22,65 procent af stemmerne, mens det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin må se sig slået på målfoto, da partiet står til 22,55 procent. Løsrivelsespartiet Tjóðveldi står til 20,21 procent.

Hvis de placeringer holder på valgdagen, så vil de to færøske mandater skifte farve og blok i Folketinget. Javnaðarflokkurin og Tjóðveldi har nemlig i dag de to færøske pladser i Folketinget og støtter rød blok – i hvert fald på nuværende tidspunkt. Javnaðarflokkurins Sjúrður Skaale har forsikret, at partiet også efter et valg vil støtte rød blok og Mette Frederiksen (S).

Tjóðveldis Magni Arge har til gengæld erklæret sig parat til at støtte den blok og statsministerkandidat, der kan give det bedste tilbud, der giver Færøerne mest mulig selvstændighed. Hvis Lars Løkke Rasmussen er parat til det, så kan han få det ellers venstreorienterede partis støtte og inkludere mandatet i sit arbejde med at tælle til 90.

De danske politikere kan tvinge os ud i at skulle vælge side. Hvis det sker, så er der ingen tvivl om, at vi er borgerlige, og derfor vil vi støtte blå blok. 

Jørgen Niclasen
Formand, Fólkaflokkurin

Hundrede procent bag
Men det behøver Lars Løkke Rasmussen slet ikke, hvis Fólkaflokkurin og Sambandsflokkurin erobrer de to færøske mandater. De er nemlig borgerlige partier og står hundrede procent bag den borgerlige statsministerkandidat.

”Vi er et borgerligt parti,” fastslår partiformand Jørgen Niclasen fra det konservative parti Fólkaflokkurin.

Samme klokkeklare budskab kommer fra kollegaen i Sambandspartiet, der er Venstres søsterparti.

”Vi støtter blå blok. Ingen tvivl om det,” siger Bárður á Steig Nielsen, formand for Sambandspartiet.

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

0:000:00