Fagforeninger raser over datalæk

KRITIK: Det er helt uacceptabelt og uansvarligt, at personlige oplysninger om op til 3.000 af Forsvarets ansatte kan være lækket, lyder det i kor fra Forsvarets faglige organisationer.

Foto: Colourbox
Andreas Krog

Mens store dele af Danmark var på vej på påskeferie bekendtgjorde Forsvaret fredag 12. april om eftermiddagen, at man havde et muligt datalæk af oplysninger om Forsvarets medarbejdere, der var udsendt i eller på tjenesterejse til Mellemøsten i perioden fra slutningen af 2012 til udgangen af 2016.

I alt drejer det sig potentielt om flere end 3.000 medarbejdere, hvis personlige oplysninger i form af for eksempel navn, cpr-nummer, pasnummer og billede kan være blevet kompromitteret. Datalækket kan også have ramt personer uden for Forsvaret. Det kan eksempelvis være besøgende ved Forsvarets missioner i regionen i perioden.

Skrue tiden tilbage
Nyheden om datalækket bliver ikke vel modtaget hos dem, der organiserer mange af Forsvarets ansatte.

”Vi er alle afhængige af, at vores data behandles fortroligt og sikkert. Det gælder ikke mindst soldater, som kan være ekstra udsatte på grund af deres job. Derfor er det helt uacceptabelt, at der alligevel har været et læk af personfølsomme oplysninger i forsvaret,” siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), og fortsætter:

Det er dybt uansvarligt, at Forsvaret ikke har styr på noget så vigtigt som de ansattes personlige data, når de udsendes.

Jesper K. Hansen
Formand for Centralforeningen for Stampersonel

”Desværre kan vi ikke skrue tiden tilbage og ændre procedure med tilbagevirkende kraft, men det er klart, at jeg har talt med meget store bogstaver og understreget vigtigheden af, at soldater kan stole på, at deres arbejdsgiver behandler deres data sikkert.”

Heller ikke hos Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS), er man imponeret over Forsvarets datasikkerhed.

”Det er dybt uansvarligt, at Forsvaret ikke har styr på noget så vigtigt som de ansattes personlige data, når de udsendes,” siger formanden for CS, Jesper K. Hansen, der nu vil afvente, hvad Forsvaret vil gøre i sagen.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Føler sig utrygge
Forsvaret har indtil videre beklaget fejlen og understreget, at man har ændret procedure og gør alt, hvad man kan for at forhindre, at noget lignende kan ske igen.

0:000:00