Store FH-forbund ærgrer sig over faneflugt til Akademikerne

HOVEDORGANISATIONER: Akademikerne skal fremover forhandle overenskomster for ergoterapeuter, fysioterapeuter og jordemødre. Beslutningen om at forlade FH vækker undren blandt flere store forbund.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Bølgerne gik højt i fagbevægelsen sidste år, da Finansforbundet, Konstruktørforeningen og Foreningen af Mejeriledere og Funktionærer og deres 45.500 medlemmer valgte at forlade FTF og søge optagelse i Akademikerne som konsekvens af fusionen med LO.

Nu er fusionen en realitet, men Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) må nu gøre klar til at vinke farvel til yderligere 27.000 medlemmer, når Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter og Jordemoderforeningen per 1. januar 2020 indløser medlemskab hos Akademikerne.

De tre sundhedsfaglige organisationers exit vækker undren i flere store FH-forbund.

"For mig er det uforståeligt. Vi har jo rigtig mange ting til fælles med de tre forbund. Vi er jo dybt afhængige af, at vi eksempelvis har en regering, som vil investere i det danske velfærdssamfund. Og det er jo ikke Akademikerne, som rejser den dagsorden, det er FH," siger Anders Bondo Christensen, der er formand for 90.000 medlemmer i Danmarks Lærerforening.

Jeg kan ikke se, hvad deres medlemmer skulle få ud af det. Det er rent snobberi, hvis du spørger mig.

Bodil Otto
Formand, HK/Kommunal

Sprænger Sundhedskartel
Fysioterapeuter, ergoterapeuter og jordemødre er i dag uddannelser på professionsbachelorniveau, men har alle overbygninger på kandidatniveau. Over for A4 Nu begrunder de tre forbund skiftet med en øget akademisering af deres uddannelser og jobindhold, og at de ønsker større fokus på uddannelse og professionsudvikling, end FH kan tilbyde. 

Fremover er det Akademikerne, som skal forhandle overenskomst for de tre faggrupper sammen med lægerne.

Det betyder, at de tre forbund ikke længere er del af forhandlingsfællesskabet Sundhedskartellet, hvilket ærgrer Grete Christensen, der er formand for 75.000 sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd.

"Vi er alle sammen professionsbachelorer i Sundhedskartellet, og vi har arbejdet ihærdigt på at få anerkendt vores forskellige kandidater via overenskomster. Så det er enormt ærgerligt, at vi fremover skal være spredt ud mellem to hovedorganisationer," siger hun.

HK: Udvander hovedorganisation for akademikere
HK-formand Kim Simonsen kritiserede sidste år højlydt, at Akademikerne åbner op for at optage forbund, der som udgangspunkt ikke har akademiske uddannelser.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00