Farvel og tak: Ellen Trane Nørby vil blive husket for sine kampe med regionerne

PORTRÆT: Ellen Trane Nørby (V) kom ind i sundhedspolitik som en overraskelse. Hun vil blive husket som en skarp og kompetent minister, der aldrig forsømte chancen for at tæve løs på regionerne.

Ellen Trane Nørby (V) og Liselott Blixt (DF) har haft et godt samarbejde, mener Blixt. Her er de til præsentation af ny akutlægehelikopter i Aalborg Lufthavn.
Ellen Trane Nørby (V) og Liselott Blixt (DF) har haft et godt samarbejde, mener Blixt. Her er de til præsentation af ny akutlægehelikopter i Aalborg Lufthavn.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

”Det er med bæven i stemmen og ærefrygt, jeg tager over efter dig.”

Sådan lød det fra Ellen Trane Nørby (V), da hun i november 2016 holdt tale for partikollegaen Sophie Løhde (V) i Holbergsgade i forbindelse med overdragelsen af Sundhedsministeriet. 

Trane Nørby havde masser af politisk erfaring, men ikke med sundhedspolitik – og der var da også en vis bekymring blandt aktørerne over, at en højgravid kunsthistoriker skulle erstatte den meget erfarne Løhde. 

Det blev ikke bedre af, at ministeriet samtidig fik en ekstra minister fra et helt andet parti, nemlig den uprøvede Thyra Frank (LA).

Hun har været mere frisk på ting, der ikke var så populære hos lægerne eller i Sundhedsstyrelsen.

Liselott Blixt (DF)
Formand, Danske Regioner

Detailkendskab
Bekymringen blev imidlertid gjort til skamme. Det er vurderingen hos de fleste efter Ellen Trane Nørbys ministerperiode. 

"Hun har gjort det godt. Hun satte sig meget hurtigt grundigt ind i tingene, og hun virkede engageret fra begyndelsen," siger dansk sundhedsøkonomis grand old man Kjeld Møller Pedersen, der har set mange sundhedsministre komme og gå. 

Det har på nogle måder været et konfliktfyldt samarbejde. 

Stephanie Lose (V)
Formand for Danske Regioner

Formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing bakker op om beskrivelsen:

"Jeg er imponeret over, hvor hurtig hun har været til at opnå detailkendskab til sundhedsvæsenet," siger han.

Et konfliktfyldt samarbejde
Ellen Trane Nørbys ministertid har især båret præg af regeringens planer om en sundhedsreform.

0:000:00