FGU-formænd advarer Riisager om at sætte skoler under statslig administration

DRIFT: Statslig styring af FGU'ernes økonomi kan skade det pædagogiske arbejde og den praksisnære undervisning. Sådan lyder advarslen fra fire lokale FGU-formænd til undervisningsminister Merete Riisager (LA), der snart skal træffe en endelig beslutning. 

Mikael Smed, Borgmester i Vordingborg og formand for en af landets 27 FGU-bestyrelser, er ærgerlig over udsigterne til, at FGU'ernes økonomi skal forvaltes af Statens Administration i Hjørring. 
Mikael Smed, Borgmester i Vordingborg og formand for en af landets 27 FGU-bestyrelser, er ærgerlig over udsigterne til, at FGU'ernes økonomi skal forvaltes af Statens Administration i Hjørring. Foto: Jens Nørgaard Larsen Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Det bliver skadeligt for læringen og det pædagogiske arbejde på de 27 nye Forberedende Grunduddannelses-skoler (FGU), hvis regeringen gør alvor af deres overvejelser om at flytte skolernes daglige økonomistyring til Statens Administration. 

Sådan lyder advarslen fra fire lokale FGU-bestyrelsesformænd til undervisningsminister Merete Riisager (LA), der ifølge FGU-loven sidder med det sidste ord i sagen.

"FGU'erne har en praksisnær undervisningsform, der er centreret omkring kontorarbejde. Eleverne skal lære at lave regninger og skrive fakturaer, når de har udført et stykke arbejde for en kunde," siger Mikael Smed, Borgmester i Vordingborg Kommune og formand for FGU-bestyrelsen i Vordingborg, Næstved og Slagelse. 

Han bakkes op af FGU-formændene Esben Kullberg (S), Jesper Smaling (S) og Ib Boye Lauritsen (V). 

Fakta
Statens Administration:  Fælles lønadministrations- og regnskabsservices, herunder basalt bogholderi og regnskabsopgaver samt administration af rejse- og udlægsafregning.

Fælles Løsninger: En række fælles systemer, som er velafprøvede i staten (’plug and play’), og som letter de administrative opgaver i dagligdagen, herunder systemunderstøttelse af økonomistyring (Navision Stat), fakturering (IndFak), lønudbetaling (SLS/HR-Løn), kompetenceudvikling (Campus), rekruttering (e-rekruttering) og rejse- og udlægsafregning (RejsUd).

Kilde: Moderniseringsstyrelsen

Mikael Smed fortæller, at FGU'erne – ligesom produktionsskolerne i dag – kommer til at fungere som små virksomheder, hvor administration, fakturabehandling og bogføring bliver en naturlig del af dagligdagen og undervisningen på skolerne. 

"En del af læringen går derfor tabt, hvis skolernes administration bliver flyttet til Statens Administration, når FGU overtager produktionsskolerne til august," siger Mikael Smed. 

Vi har brug for FGU'er der kan uddanne og undervise. Det er vigtigere end at kunne høste nogle økonomiske gevinster på stordriftsfordele. 

Esben Kullberg
Formand for FGU-bestyrelsen i Århus Kommune.

Rent fysisk er Statens Administration placeret i Hjørring. Det er en statslig styrelse, der er sat i verden for at ordne løn- og regnskabsopgaver for andre statslige institutioner. 

{{toplink}}
Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Beslutning har aldrig været til debat 
Ifølge en aktindsigt fra Moderniseringsstyrelsen er formålet med Statens Administration "at frigøre mere tid i den enkelte FGU-institution" og "at fokusere på kerneopgaven, som er undervisning af FGU-eleverne."

Dokumentation

FGU
Forberedende grunduddannelse (FGU) er hovedvejen for unge op til 25 år, som har brug for et samle uddannelsestilbud efter grundskolen for at blive klar til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller beskæftigelse. Uddannelsen tilbyder en bred vifte af uddannelsesmuligheder, som er tilpasset de unges behov og interesser.

Uddannelsen er kendetegnet ved en undervisningsform, som adskiller sig fra traditionel skoleundervisning, idet praksis, produktion og praktik er de centrale omdrejningspunkter for undervisningen.

Kilde: Uvm.dk 


0:000:00