Skoler i nødråb: Vi er groft underfinansieret

UDDANNELSE: Nedslidte lokaler og skimmelsvamp er hverdag på mange af de skoler, der tilbyder den Forberedende Grunduddannelse. Uddannelsen, der huser tusindvis af elever med særlige behov, har brug for op til én milliard kroner ekstra, vurderer FGU Danmark.

”Politikerne har bestilt en Mercedes, men vil kun betale for en brugt cykel.”

Sådan lyder det billedsproglige facit fra Lone Hansen, som er rektor på FGU Hovedstaden og næstformand i FGU Danmarks direktør- og rektorkollegium.

Hun kritiserer politikerne for ikke at sætte nok penge af til de institutioner, der huser den Forberedende Grunduddannelse, som er et tilbud til de mange unge, som af forskellige grunde ikke er klar til at tage en almindelig ungdomsuddannelse.

I en ny regnskabsanalyse har hun og FGU Danmark kigget på de første regnskaber for FGU-skolerne, og her er minusserne ikke til at overse. 

Fra 1. august til 31. december 2019 opererede 18 af 27 institutioner med et underskud. Samlet set havde sektoren et underskud på 46 millioner kroner.

Med en omsætning på 715 millioner kroner, giver det en gennemsnitlig underskudsgrad på 6 procent, hvilket ifølge FGU Danmark selv er alt for høj.

Brug for op til en milliard
Årsagen til de aktuelle underskud skal blandt andet findes i etableringsomkostningerne for den nye uddannelse, står der i regnskabsanalysen.

Det helt store økonomiske problem opstår i forhold til institutionernes bygninger, forklarer Lone Hansen. De er nemlig for dyre, for dårlige og truer direkte uddannelsens fremtid, mener hun.

”Der er overdraget bygninger med skimmelsvamp, utidssvarende og nedslidte lokaler m.m. Få FGU’er har de fedeste bygninger, men der er flere med en dårlig standard,” siger Lone Hansen.

Hvis FGU-institutionerne skal løfte deres bygningsstandard op på et niveau, der matcher erhvervsskoler og gymnasiers, vil det ifølge Lone Hansen kræve investeringer på mellem en halv og en hel milliard kroner.

Flere partier bakker FGU Danmark op.

”Det er en uddannelse, vi ikke har råd til at mislykkes med," siger blandt andre Radikales Anne Sophie Callesen.

Læs hele artiklen på Altinget Uddannelse, hvor du får mere baggrund og flere politiske kommentarer om sagen.

Forrige artikel Nina Eg Hansen bliver ny direktør i Frederiksberg Kommune Nina Eg Hansen bliver ny direktør i Frederiksberg Kommune Næste artikel Dagens overblik: Styrelse erklærer sparekonsulenter på socialområdet ulovlig Dagens overblik: Styrelse erklærer sparekonsulenter på socialområdet ulovlig