Finanslov betød færre penge til offentlig velfærd end forventet

ØKONOMI: Aftalen om næste års finanslov betød færre penge til offentligt forbrug, end regeringens oprindelige finanslovsforslag lagde op til. Det fremgår af regeringens nyeste økonomiske redegørelse.

Økonomi- og inderigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) forventer en lav vækst i det offentlige forbrug på henholdsvi 0,5 og 0,4 procent i 2019 og 2020.
Økonomi- og inderigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) forventer en lav vækst i det offentlige forbrug på henholdsvi 0,5 og 0,4 procent i 2019 og 2020.Foto: Ritzau Scanpix/ Philip Davali
Kim Rosenkilde

Den kollektive velfærd endte med en mindre bid af den samlede økonomiske kage, end der var udsigt til, da regeringen i august fremlagde sit forslag til næste års finanslov.

I alt er der, efter at finanslovaftalen er indgået, nu udsigt til, at det offentlige forbrug bliver 1 milliard og 250 millioner kroner mindre i 2019 end forventet i august. Det fremgår af regeringens økonomiske redegørelse for december, som blev præsenteret mandag.

Hovedårsagen til det lavere forbrug er, at regeringen og Dansk Folkeparti har valgt at bruge hovedparten af finanslovens forhandlingsreserve til forskellige tiltag, der styrker den enkeltes ældres pengepung frem for den kollektive velfærd.

Så længe penge var opregnet som en del af finanslovens forhandlingsreserve, har de imidlertid været registreret som offentligt forbrug. Det kan forklare 750 millioner kroner af de lavere offentlige udgifter.

”Det afspejler blandt andet, at en del af prioriteringerne på finansloven for 2019 omfatter udgifter til tiltag vedrørende pensionister – primært udgifter vedrørende overførselssystemet – der ikke kategoriseres som offentligt forbrug,” lyder det i den økonomiske redegørelse.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Kommuner budgetterer med færre penge til velfærd
Hertil kommer, at der nu forventes lavere udgifter til aktiveringsindsatsen i 2019.

Og så har kommunerne lagt budgetter, som ikke fuldt ud udnytter den serviceramme, de fik med årets økonomiaftale. Den del, forventer regeringen i sin økonomiske redegørelse, vil føre til et mindreforbrug på 250 millioner kroner.

I praksis ligger kommunernes budgetter dog 400 millioner kroner lavere, end økonomiaftalen giver mulighed for, fremgår det af en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der også blev offentliggjort mandag.

0:000:00