Debat

Fiskere: Er to ulve vigtigere end sultne sæler i tusindvis?

DEBAT: Op mod 50.000 sæler gør livet surt for de danske fiskere, når de spiser fangsten og ødelægger garnene. Men de får ikke nær den samme opmærksomhed, som bare to ulve har kunnet trække, skriver formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen.

Sæler udgør et reelt og voksende problem for de danske fiskere, og politikerne burde for længst have taget fat på problemet, skriver Svend-Erik Andersen, formand Danmarks Fiskeriforening PO.
Sæler udgør et reelt og voksende problem for de danske fiskere, og politikerne burde for længst have taget fat på problemet, skriver Svend-Erik Andersen, formand Danmarks Fiskeriforening PO.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend-Erik Andersen
Formand Danmarks Fiskeriforening PO

Der var næsten ingen ende på mediedækningen, da den første ulv tilsyneladende fandt vej til Danmark. Og medieopmærksomheden blev øget, som der blev meldt om flere tegn på, at der var ulve. 

Det nåede hurtigt til Christiansborg, hvor blandt andre daværende miljøminister Ida Auken (R) hurtigt var ude med et forslag om, at landmænd skulle have vildtskadeerstatning, og at der skulle arbejdes på en forvaltningsplan for ulve i Danmark.

Herfra gik det hurtigt, indtil forskerne var overbevist om, at der ikke var én, to eller tre ulve. Der var mange flere; ja, faktisk var man indtil for ganske nylig sikker på, at omkring 40 ulve levede i den vilde natur i Danmark.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

LÆS OGSÅ: DN svarer igen: Sælsomt indlæg af fiskernes formand

Det blev imidlertid punkteret, da man fik set nærmere på ekskrementer fra ulvene og fandt frem til, at der nok snarere var tale om ekskrementer fra ræve. Og så måtte forskerne melde ud, at der nok ikke var 40 og heller ikke 20 ulve. 

Når det var så let at få ørenlyd, opmærksomhed og midler til at gå i gang med en forvaltningsplan for to ulve, hvorfor kan fiskere ikke få den samme politiske opmærksomhed, når mellem 40.000 og 50.000 sæler æder grundlaget for fiskerne væk?

Svend-Erik Andersen
Formand Danmarks Fiskeriforening PO

Der var nok snarere tale om to ulve. 

Ulvene får særstatus
Forskere er kendt for, at de fra tid til anden tager fejl. Og det må man vist sige, er tilfældet med forekomsten af ulve i Danmark. Det er noget, der sker. Men det, der slår hovedet på sømmet for mig, var en udtalelse fra en af forskerne. 

Han blev spurgt til, om man måske var gået lidt for hurtigt frem, for eksempel i forhold til, at man satte gang i arbejdet med en forvaltningsplan. En plan, der altså nu skulle omfatte to, jeg gentager: to ulve på dansk jord. 

Forskeren svarede, at det var rettidig omhu.

Isoleret set er det måske en fornuftig tilgang. Men hvis jeg for et øjeblik vender blikket mod et andet rovdyr, nemlig sælen, og ser på, hvad der er sket i forhold til forvaltningsplan og erstatning, så er det nedslående.

For modsat ulvens forekomst i Danmark, så er sælens tilstedeværelse fuldt ud anerkendt. Og der er rigeligt af dem. Forskerne mener nu, at der er mellem 40.000 og 50.000 gråsæler i Østersøen.

Og de æder fisk. Rigtig mange af dem. Det bliver anslået, at hver sæl fortærer fem kilo i døgnet. Det betyder, at sælbestanden æder i omegnen af 80.000 tons fisk. Hvert år. 

Det går hårdt ud over fiskerne. De mister fangst, de fanger fisk, der er skambidt af sælerne, og de får ødelagt deres garn. 

Sælerne er ikke interessante nok
Danmarks Fiskeriforening PO bad også daværende miljøminister Ida Auken og hendes daværende kollega i Fødevareministeriet, Dan Jørgensen (S), om at sætte fart i lignende tiltag for sælerne og fiskerne, som der blev varslet for ulvene og landmændene. 

Det vil sige en revidering af den gældende forvaltningsplan og igangsætning af en kompensationsordning.

Det blev fejet af bordet, og i stedet blev der snakket om at investere i sælsikre redskaber, og fiskerne kunne søge om tilladelser til at skyde sæler.

Og det har stort set været den samme sang, vi har hørt lige siden, altså også under den nuværende regering. Nu er der ganske vist forsøg i gang med at sende jægere på kurser, så de kan skyde op til 40 sæler om året. Jeg nævner lige tallet igen: 40.

Det er her, jeg mener, at vi, de danske fiskere, godt kunne have ønsket os lidt såkaldt rettidig omhu fra såvel forskere som politikere.

Fiskernes problemer med sæler er ikke bare reelle, de er også veldokumenterede. Senest har DTU Aqua lavet en rapport i 2015, hvor de opgør både problemets omfang, og hvor det er særligt slemt, hvor fiskerne har tabt kampen mod sælen om fisken. 

Og mit spørgsmål er egentlig relativt enkelt: Når det var så let at få ørenlyd, opmærksomhed og midler til at gå i gang med en forvaltningsplan for to ulve, hvorfor kan fiskere ikke få den samme politiske opmærksomhed, når mellem 40.000 og 50.000 sæler æder grundlaget for fiskerne væk?

Læs Danmarks Naturfredningsforenings svar til Danmarks Fiskeriforening PO her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00