Flertal af danskerne frygter frivillige på velfærdsområderne

MÅLING: Ny måling viser, at et flertal af danskerne er bekymrede for konsekvenserne af frivillig arbejdskraft på velfærdsområderne. FOA's formand advarer imod udviklingen, mens professor afviser bekymringen som propaganda.

Klaus Ulrik Mortensen

Det er problematisk, at stat og kommuner i stigende omfang inddrager frivillige foreninger i løsningen af velfærdsopgaver.

Det svarer et flertal af danskerne i en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.  

Bekymringen deles af forbundsformand i FOA, Mona Striib.

"Jeg ser stadig flere konkrete eksempler på kerneopgaver, som spares væk. Det kan være noget så banalt som at gå en tur med de ældre. Eller at en medarbejder har tid til at læse op for beboerne på plejehjemmet. Den type opgaver bliver efterhånden kun løst af frivillige medarbejdere. Og det bekymrer mig," siger hun.

Jeg ser stadig flere konkrete eksempler på kerneopgaver, som spares væk. Og det bekymrer mig.

Mona Striib
Forbundsformand, FOA

Professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet har netop afsluttet et treårigt forskningsprojekt om kommunernes brug af frivillige. Og hans konklusion er, at der hverken er evidens for, at mængden af frivilligt arbejde i den offentlige sektor stiger. Eller er den frivillige indsats skulle skade kvaliteten af den offentlige velfærd.

"Der står ikke en hærskare af frivillige parat til at overtage kommunale opgaver. Det er en falsk fortælling, som taler ind i fagbevægelsens frygt for, at de frivillige overtager de offentligt ansattes opgaver," siger han.

Læs børne- og socialminister Mai Mercados reaktion på målingen på Altinget: civilsamfund. Her finder du også Mona Striibs svar på kritikken om at udbrede falske fortællinger.

 









0:000:00