”Solidt grønt fremskridt” og "god grund til at kippe med flaget”: Se centrale aktørers reaktioner på klimaaftalen

REAKTIONER: Generelt møder ny klimaaftale ros blandt nøgleaktører i energisektoren og fagbevægelsen, som blandt andet kvitterer for investeringer i vindenergi og power-to-x. DI tør op til grøn skattereform, mens vindmølleindustrien savner tidsplan.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostMorten Øyen

Over en bred kam bliver den nye klimaaftale positivt modtaget blandt nøgleaktører, som blandt andet glæder sig over større satsning på vindenergi med etablering af to energiøer, investeringer i ny grøn teknologi og udsigt til en grøn skattereform i efteråret.

”Klimaaftalen tager flere store skridt ind i en grønnere fremtid, og den vil på rigtig mange punkter både være med til at bane vejen for en klimavenlig omstilling i Danmark – og for, at vi kan udvikle nye grønne løsninger, som vi kan eksportere og dermed også bidrage globalt til klimaudfordringen,” skriver administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

Dansk Industri har længe udtrykt bekymring for høje CO2-afgifter, som Klimarådet har anbefalet. Men Lars Sandahl Sørensen er tilfreds med aftalens forsikring om, at nye CO2-afgifter skal tage hensyn til dansk konkurrenceevne.

”Vi når ikke i mål med de høje klimaambitioner uden at tage alle værktøjer i brug, og derfor skal vi selvfølgelig også bruge vores skatte- og afgiftssystem til at fremme den grønne omstilling. Det er særdeles positivt, at aftalen samtidig slår fast, at der er brug for en samlet grøn skattereform, der tager hensyn til vores konkurrencekraft og ikke skal munde ud i, at vi sender CO2-udledning eller arbejdspladser ud af landet,” skriver han.

Ambitiøst, men behov for tydelig plan
Aftalens satsning på vindenergi er både ambitiøs og visionær, mener Wind Denmark.

”Det er befriende, at aftaleparterne på den her måde har modet og viljen til at sætte Danmark tilbage på verdenskortet som et af de mest ambitiøse lande på klimaets vegne, samtidig med at aftalen skaber vækst på tværs af landet og sektorer,” skriver Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark.

{{toplink}}
Læs også

Han efterspørger dog tydeligere planer for den markante udbygning af vindenergi, som aftalen lægger op til. Det skal nemlig være med til at sikre de afgørende investeringer og øge beskæftigelsen, mener han.

”En klar og tydelig tidsplan er nødvendig for virksomhederne i vindindustrien, og så snart den fremlægges, da begynder beskæftigelseseffekten at vise sig. Ikke før. Derfor må den plan meget gerne komme hurtigt, så vi sikrer så mange jobs i Danmark som muligt allerede nu,” lyder det.

0:000:00