Fødevarestyrelsen barsler med nyt kontrolkoncept for dyretransporter

KONTROL: Til sommer forventer Fødevarestyrelsen at fremlægge et kontrolkoncept for det samlede dyretransportområde. Her vil der også blive arbejdet med en definition af brodne kar, der er løbet ind i forhindringer.

Dyrenes Beskyttelse håber, at et nyt kontrolkoncept vil føre til, at også kontrollen for kalve bliver øget.
Dyrenes Beskyttelse håber, at et nyt kontrolkoncept vil føre til, at også kontrollen for kalve bliver øget.Foto: David Høgsholt/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Der skal være en mere ensartet kontrol af grise, kalve, køer og kyllinger, der transporteres ud af landet.

I hvert fald arbejder Fødevarestyrelsen på et nyt kontrolkoncept på tværs af dyrearter.

“Der arbejdes p.t. på udviklingen af et nyt kontrolkoncept for det samlede dyretransportområde, inklusiv andre dyrearter end grise. Dette koncept forventes præsenteret inden sommerferien 2020,” skriver styrelsen i sin evaluering af den politiske aftale om styrket kontrol af dyretransporter på griseområdet.

Konceptet skal sikre, at kontrollen på området “bygger på ens principper for kontrollen og sanktionering på tværs af transportkæden”.

For styrelsen indebærer dette en ganske betydelig tabsrisiko, og samtidig stilles de danske virksomheder i en dårligere konkurrencesituation.

Fødevarestyrelsen i sin evaluering af den politiske aftale om dyretransporter

Håb om inddragelse
Konceptet vil blandt andet bygge på de erfaringer, der er gjort i 2019, hvor kontrollen med grisetransporter er blevet styrket, og som netop er blevet evalueret.

Interesseorganisationen SamMark, der repræsenterer eksportørerne, er spændt på at høre mere om det nye kontrolkoncept.

Jeg håber meget, at han vil kigge på de positive erfaringer, der er gjort med den øgede kontrol for svinetransporter og tage det med ind i det nye koncept, og samtidig se på muligheden for at forbedre kontrollen med eksport af kreaturer.

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

“Vi er i hvert fald spændt på at blive inddraget og blive informeret om processen op til det varslede nye kontrolkoncept. Indtil videre har vi intet hørt om hverken frister eller indhold, og vores erfaringer med at nye regler fungerer og er forenelige med EU-reglerne for området, er desværre ikke altid så gode," siger sekretariatschef Lisbet Hommelhoff.

Transport af kreaturer
Fødevarestyrelsen påtænker at inddrage kritikpunkterne fra evalueringen af grisetransporter, det samme med anbefalinger fra Rigsrevisionens analyse af kontrollen med dyretransporter 2008-2018.

Det vækker forhåbning hos Dyrenes Beskyttelse.

0:000:00