Fødselsdag: Steen Stender fylder 75 år

Steen Stender, adjungeret professor i kostrelateret forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, fhv. ledende overlæge, Klinisk Biokemisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital, fylder 75 år i dag. Altinget bringer i dagens anledning et kort fødselsdagsinterview.

Steen Stender
Steen Stender

 

Hvad er du allermest optaget af lige nu på dit arbejde?

Efter at have offentliggjort en undersøgelse om høj forekomst af transfedt i de 15 lande, der tidligere udgjorde Sovjetunionen, og som har en meget høj hjertedødelighed, har jeg i nogle af landene indsamlet varer på samme måde som ved første besøg. Der er er sket et betydeligt fald i brugen af transfedt. Det sammenskriver jeg.

Jeg skriver også en oversigtsartikel om transfedt og hjertesundhed til en international lærebog. Manuskriptet på 10.000 ord skal afleveres inden 1. november.

Hvad bliver din vigtigste arbejdsmæssige udfordring det kommende år?

Gennem de sidste fem år er der fremkommet flere stærke holdepunkter, for at transfedt fremmer udviklingen af åreforkalkning. Jeg planlægger at undersøge, i hvor stort et omfang danskernes kolossale margarineforbrug fra 1920 til 1980 bidrog til den epidemi af åreforkalkning, der fandt sted i denne periode, og som vi først nu er ved at komme ud af. Hjertedødeligheden i Danmark er i 2017 blandt verdens laveste.

Hvordan skal du fejre din fødselsdag?

Fødseldagsugen holder jeg på den græske ø Lesbos sammen med venner og nærmeste familie. Sidstnævnte inkluderer ti børnebørn, som jeg forsøger at lære øens fugle, blomster og stjernebilleder.

 

CV

Navn: Steen Stender
Alder og fødested: 75 år, Dærup, Glamsbjerg
Titel: adjungeret professor i kostrelateret forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, fhv. ledende overlæge, Klinisk Biokemisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital
Uddannelse: Cand.med. (Københavns Uni. 1972), dr.med. (Cornell Uni. 1980)

Læs mere
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Stender

Adj. professor i kostrelateret forebyggelse af hjertekarsygdomme, Københavns Uni.
cand.med. (Københavns Uni. 1972), dr.med. (Cornell Uni. 1980)

0:000:00