Debat

Folkebevægelsen mod ensomhed: Ensomhed skal bekæmpes i fællesskab

DEBAT: I fællesskabet mellem aktører fra alle sektorer opstår nye ideer, samarbejder og holdbare løsninger, skriver koordinator i Folkebevægelsen mod ensomhed. 

Partnerskaber bør etableres, hvor aktører, som arbejder med udsatte børn og unge skal udvikle løsninger på ensomhed, skriver Folkebevægelsen mod ensomheds koordinator. 
Partnerskaber bør etableres, hvor aktører, som arbejder med udsatte børn og unge skal udvikle løsninger på ensomhed, skriver Folkebevægelsen mod ensomheds koordinator. Foto: Kristian Sæderup/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Majken Lundberg
Koordinator, Folkebevægelsen mod ensomhed

FN siger det klart og tydeligt i sin store plan for verdensmålene - det er partnerskaber på tværs af aktører og sektorer, der bringer ny energi og nye løsninger ind i kampen for en bæredygtig verden. Også en socialt bæredygtig verden.

Og på en underlig måde gør covid-19 også noget for ensomhed og fællesskaber. Vi bliver alle sammen opmærksomme på, hvor meget ensomhed kan fylde, hvor skadeligt det er, og hvor vigtige fællesskaber er. 

Og så får covid-19 os til at rykke sammen (med afstand) og finde nye veje, nye løsninger.

Specielt i forhold til gruppen af socialt udsatte er samarbejder på tværs af sektorer ekstra vigtig, da ensomhed sjældent kommer alene. 

Majken Lundberg
Koordinator, Folkebevægelsen mod ensomhed

Det var samme tankegang, der i 2014 skabte Folkebevægelsen mod ensomhed.

Hver for sig gør vi meget, men for at nå længere og bredere ud i det ensomhedsbekæmpende arbejde, er der behov for en fælles platform, hvor vi kan videndele og skabe fælles handling, fordi nogle indsatser bliver mere kvalificerede og nuancerede, når man løfter dem sammen.

Særlig indsats for socialt udsatte
Specielt i forhold til gruppen af socialt udsatte er samarbejder på tværs af sektorer ekstra vigtig, da ensomhed sjældent kommer alene. Ensomhed er et komplekst socialt problem.

En uforholdsmæssig stor andel af ensomme har også andre udfordringer.

Det kan være hjemløshed, psykisk sårbarhed, fysisk handicap, arbejdsløshed eller alderdommens tab af ægtefælle og førlighed. Det kræver ofte tværsektoriel handling for at komme ensomheden og andre problematikker til livs.

Der er brug for et rum, hvor de aktører, der bekæmper ensomhed, specielt for en kompleks gruppe som socialt udsatte, kan mødes. For der er mange involveret i det ensomhedsbekæmpende arbejde for en gruppe, hvor problematikkerne er mange og ofte sammenvævede.

Kommuner og organisationer samarbejder
Heldigvis er kræfterne og bidragene mange. Kommuner laver handlingsplaner og samarbejder med frivillige organisationer.

Virksomheder udarbejder løsninger, støtter og giver sårbare en chance på arbejdsmarkedet. Høj- og efterskoler, spejdere og trossamfund tilbyder inkluderende fællesskaber. Fonde støtter indsatser og forskning, og civilsamfundsorganisationer driver væresteder, varmestuer og rådgivninger.

I disse måneder ser vi virkelig, hvor meget alle sektorer og fagligheder betyder.

Indsatserne skal række udover covid-19
Men med covid-19 er der mange af organisationerne, der arbejder med socialt udsatte, som advarer om ringere trivsel i gruppen af socialt udsatte med blandt andet øget angst og ensomhedsfølelse.

Derfor er det utroligt positivt, at alle partier har indgået aftale om hjælp på over 200 millioner kroner til særligt sårbare og udsatte grupper. Det er dog vigtigt, at disse midler fremtidssikres, så indsatserne også rækker ud over en covid-19 krise, og at man får evalueret indsatserne.

Lige så vigtigt er det, at der samtidig med den finansielle hjælp etableres tre partnerskaber, hvor 10-20 aktører fra alle sektorer på områderne udsatte børn og unge, udsatte voksne og mennesker med handicap løbende skal følge udviklingen og være med til at finde nye løsninger.

Det er én af kongstankerne i vores bevægelse – at spille hinanden og indsatserne bedre sammen.

Der er noget utroligt bekræftende i det faktum, at det er fællesskabet, som rækker ud til den enkelte, som føler sig ensom, og samtidig er det også fællesskabet, der samler og kvalificerer alle aktørers indsatser.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skal ensomhed blandt socialt udsatte bekæmpes?  

Ensomhed er usundt – både for psyken og det fysiske helbred. Socialt udsatte risikerer mere end nogen andre at opleve ensomhed.   

Hvordan kommer man ensomheden til livs blandt socialt udsatte? Det spørger Altinget Social en række centrale aktører om i en ny temadebat. Debattørerne vil i de kommende uger give deres bud på, hvilke tiltag der bør tages i brug, for at færre socialt udsatte borgere i fremtiden uønsket føler sig meget alene.  

Her er aktørerne:  
  • Alma Bekturganova Andersen, projektleder, Besøg på modersmål 
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Dansk Røde Kors 
  • Anni Sørensen, landsformand, Landsforeningen LEV    
  • Camilla Køhler Karlsson, initiativtager og projektleder, Hverdagsaktivisterne  
  • Carsten Brogaard Refshauge, Afdelingsleder, KFUM's Sociale Arbejde
  • Charlotte Bach Thomassen, formand, DGI 
  • David Vincent Nielsen, ensomhedskonsulent, Ældre Sagen 
  • Helle Christiansen, chef, Kirkens Korshær 
  • Mads Roke Clausen, formand, Frivilligrådet 
  • Majken Lundberg, koordinator, Folkebevægelsen mod Ensomhed  
  • Rillo Snerup Rud og Michala Nielsen, sekretariatsleder og formand, Ventilen   
  • Svend Aage Madsen, formand, Forum for Mænds Sundhed  
  • Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer 
  • Ulla Toft, formand, Dansk Selskab for Folkesundhed.   

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.   

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.   

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Majken Lundberg

Sekretariatsleder, Folkebevægelsen mod Ensomhed
Kulturgeograf, Cand.Scient (Københavns Universitet)

0:000:00