Folketinget opruster det arktiske arbejde

OPRUSTNING: Folketingets arktiske arbejde får et gevaldigt løft med en ny delegation med eget budget og prominente medlemmer.

Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Andreas Krog

Efter folketingsvalget i juni 2019 fik Folketinget en ny arktisk delegation, der skal sikre kontinuitet i Folketingets arbejde med emner, der har med det arktiske område at gøre.

Et arbejde, der indtil da mest har foregået i Færøudvalget og Grønlandsudvalget samt i den arktiske arbejdsgruppe, der har hørt under Folketingets delegation til Nordisk Råd.

Nu sættes arbejdet med den arktiske politik mere i system, og delegationen skal efter planen arbejde med tre aspekter af Arktis.

Det første er den militære strategi for såvel Danmark som de øvrige arktiske nationer. Det andet er Det Danske Kongeriges arktiske strategi, som politikerne i Folketinget gerne vil inddrages mere i udarbejdelsen af.

Fakta
Medlemmer af Folketingets arktiske delegation:
Kristian Thulesen Dahl (DF)
Claus Hjort Frederiksen (V)
Rasmus Jarlov (K)
Christian Juhl (EL)
Aki-Matilda Høegh-Dam (S)
Karsten Hønge (SF)
Kristian Jensen (V)
Edmund Joensen (SP)
Marcus Knuth (V)
Aaja Chemnitz Larsen (IA)
Martin Lidegaard (RV)
Flemming Møller Mortensen (S)
Kasper Roug (S)
Sjúrður Skaale (T)

Den nuværende strategi løber frem til 2020, og en ny er under udarbejdelse i hovedsageligt Udenrigsministeriet. Men nu vil den arktiske delegation gerne have mere at skulle have sagt. Og endelig så skal delegationen beskæftige sig med arktiske miljø- og klimaspørgsmål.

To tidligere udenrigsministre
Delegationen har sit eget budget på 300.000 kroner, ligesom det er tilfældet for Folketingets normale udvalg. Når delegationen er en delegation og ikke et udvalg, så skyldes det, at Folketingets udvalg er knyttet op på ministerområder. Og Danmark har endnu ikke et arktisk ministerium eller en arktisk minister.

I alt 14 medlemmer har sæde i den arktiske delegation. Her i blandt de to tidligere udenrigsministre Kristian Jensen (V) og Martin Lidegaard (R), tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) samt Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale er formand for delegationen, mens det andet færøske folketingsmedlem Edmund Joensen er næstformand. Alternativet, Liberal Alliance og Nye Borgerlige er ikke repræsenteret i delegationen.

{{toplink}}









0:000:00