Folkestyret overlader betydelig magt til embedsværket

EMBEDSVÆLDE: Bemyndigelser til regeringen og dens embedsmænd er spyttet ud i ekspresfart under coronapandemien, men trenden har været i gang de seneste 30 år, viser nyt forskningsprojekt. Vi skal passe på ikke at undergrave folkestyret, lyder advarsel.

I 1990 overlod lovgiverne i knap 550 tilfælde regulering til de ministerielle styrelser. I 2018 var det godt 1.800 gange, viser nyt forskningsprojekt.<br>
I 1990 overlod lovgiverne i knap 550 tilfælde regulering til de ministerielle styrelser. I 2018 var det godt 1.800 gange, viser nyt forskningsprojekt.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Coronakrisen har udviklet sig til lidt af en ekstremsport i bemyndigelser til regeringen og de ministerielle embedsmænd.

I skrivende stund er der som følge af coronavirussen vedtaget 16 hastelove med i alt 46 bemyndigelser, viser tal fra Folketinget.

“Omfanget af bemyndigelser er jo nærmest eksploderet de seneste uger, og det kan være svært for Folketinget at overskue, hvor vidtrækkende de er,” siger folketingspolitiker Eva Kjer Hansen (V).

Bemyndigelseslove kan fyldes ud med bekendtgørelser, og dermed bliver rollen som lovgiver skubbet væk fra Folketinget og over til regeringens ministre og embedsmænd.

Vi finder, at embedsmændene faktisk mestrer den ret svære opgave, det er at aflæse den politiske vilje og udmønte det efter de politiske intentioner bag reguleringen.

Peter Bjerre Mortensen
Professor, Aarhus Universitet

Men selv om pandemien har gjort hastelove og bemyndigelser til en sprintdisciplin på Slotsholmen, så viser ny forskning, at det er en trend, der er blevet dyrket siden 1990.

Dengang var der knap 1.150 gældende love, i 2018 knap 1.400. Og antallet af bekendtgørelser er steget fra mere end 3.700 i 1990 mod mere end 5.700 i dag.

Jeg synes, vi svigter vores arbejde i Folketinget, når vi ikke har bedre styr på, hvad det er for regler, der kommer ud af alle de her bemyndigelser.

Eva Kjer Hansen (V)
Folketingspolitiker

Det viser et forskningsprojekt af fire professorer ved Aarhus Universitet, der netop er udkommet som ny bog med titlen 'Når embedsmænd lovgiver'.

Forskningen viser, at lovene i 1990 indeholdt knap 900 bemyndigelser til ministrene, knap 30 år senere er tallet godt 1.400. Og langt mere markant er stigningen i bemyndigelser til ministerielle styrelser. I 1990 overlod lovgiver reguleringen til styrelserne i knap 550 tilfælde mod godt 1.800 gange i 2018.

“Det er en ganske dramatisk vækst, der viser, at balancen i, hvem der udformer regulering, relativt set er flyttet mere væk fra Folketinget og over til regeringen og dens embedsværk,” siger Peter Bjerre Mortensen, en af forfatterne bag bogen og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00