Debat

Forfatter: Lisbeth Knudsen har anmeldt min Corydon-bog i vrede

DEBAT: Lisbeth Knudsen har glemt grundreglerne for boganmeldelser, skriver forfatter til ‘Bjarne Corydon og nødvendighedens politik’, der fik nul A’er i Altinget.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikael Busch
Forfatter til ‘Bjarne Corydon og nødvendighedens politik’

Forestil dig, at du er en kendt og respekteret journalist. Du har besiddet diverse topstillinger i medieverdenens øverste lag. Du har tæt kontakt til flere nuværende og tidligere toppolitikere.

En dag dumper der en bog ind ad døren, som du gerne vil læse og anmelde. Du er ikke professionel anmelder, men hvem er det? Der er ingen SU-berettiget uddannelse til at blive anmelder. Man lærer håndværket hen ad vejen.

Selv har jeg anmeldt cirka 300 bøger gennem de sidste ti år og har gjort et par vigtige erfaringer:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Anmelderen skal have blik for en bogs sproglige kvaliteter eller mangel på samme. Man skal forsøge at læse et værk på dets egne betingelser – uanset hvor uenig, man er med forfatteren.

Anmeldelsen skal – kort fortalt – være fair.

I en tilstand af vrede skriver vores respekterede journalist sin anmeldelse af bogen. Hun glemmer alt om anmelderiets vigtige grundregler. Måske har hun aldrig kendt dem.

Mikael Busch
Forfatter til ”Bjarne Corydon og nødvendighedens politik”

Advarsel mod Corydon-bogen
Baggrunden for disse indledende bemærkninger er, at min bog ‘Bjarne Corydon og nødvendighedens politik’ tidligere på året blev anmeldt af dansk journalistiks grand old lady, Lisbeth Knudsen.

Altingets tværgående chefredaktør gav bogen nul A’er ud af seks mulige, hvilket aldrig tidligere er forekommet i Altingets historie.

I en artikel fra 18. december om årets bedste politiske bøger udsendte Altingets ledende debatredaktør, Kristian Andersen, direkte en advarsel mod min Corydon-bog: ”Bogen du bør undgå”.

På baggrund af denne anti-anbefaling må det være på sin plads, at jeg selv får ordet. I det følgende prøver jeg at forestille mig, hvad der mon foregik inde i hovedet på Lisbeth Knudsen, da hun skulle anmelde bogen.

Altså tilbage til den højtrespekterede journalist:

Hun glæder sig til at læse den tilsendte bog. Hun sætter sig godt til rette i lænestolen. På med læsebrillerne. På coveret optræder bogens hovedperson, en tidligere toppolitiker, som stadig er en central skikkelse i det offentlige liv.

Bogen ligner en traditionel politisk biografi, men den er ikke skrevet af en af de gængse forfattere til den type bøger. Den er skrevet af en gymnasielektor fra provinsen. Det her er ret spændende! Læsningen kan begynde.

Glemmer grundregler
Allerede under bogens forord kniber vores respekterede journalist øjnene sammen og får et dystert blik. Det her er en anden type bog, end hun havde regnet med.

Den er kritisk over for hovedpersonen og tilsyneladende skrevet på en følelse af indignation. Forfatteren lægger ganske vist tydeligt sin præmis frem, men den respekterede journalist føler sig alligevel ført bag lyset.

Læs også

Med stigende vrede læser hun bogens kapitler. Ikke nok med at bogen retter kritik mod hovedpersonen – den ser også verden fra en helt uhørt vinkel: Fra en offentligt ansats.

Og så retter bogen tilmed en hård kritik mod selve medieverdenen. Det her er for galt!

I en tilstand af vrede skriver vores respekterede journalist sin anmeldelse af bogen. Hun glemmer alt om anmelderiets vigtige grundregler. Måske har hun aldrig kendt dem.

Modsatrettede anmeldelser
Lisbeth Knudsen er langtfra den eneste anmelder, der har givet min bog en hård medfart. Politikens Kristian Madsen, også en fremtrædende repræsentant for journaliststanden, var decideret perfid.

En række andre anmeldere kunne dog godt finde noget positivt at sige: ”en ikke undselig underholdningsværdi” (Information), ”sproget er en nydelse. Det flyder let og velbehageligt ud over siderne” (Berlingske), ”den tydeligvis indsigtsfulde forfatter” (Weekendavisen) – for at nævne et par eksempler.

Det nærmeste, man nok kommer en uvildig bedømmelse, må være lektørudtalelsen fra Dansk Bibliotekscenter. Herfra lyder nøgleafsnittet:

”Mikael Busch har skrevet en ganske medrivende og detaljeret bog, selv om de mest væsentlige personer, herunder Bjarne Corydon selv, ikke har bidraget med oplysninger. De kommer fra andre kilder, og MB’s betragtninger er præget af en kritisk, men også informativ tilgang. Solid kilde- og noteoversigt bagerst i bogen.”

Kære læser af Altinget, Corydon-bogen kan stadig købes inden jul, hvis du mangler en mandelgave, en hadegave eller bare en helt almindelig julegave.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00