Forsikringsbranchens datadilemma: Hvad er cool, og hvad er creepy?

ÅRSMØDE: Der skal nogle steder indføres samtykke, så dine data bliver delt, hvis ikke du melder fra. Det mener Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark. Han debatterede torsdag samtykke og persondata med blandt andre Sophie Løhde (V).

Danmark skal gå forrest, når det kommer til dataetik, som vi gjorde på det grønne område. Det var et af budskaberne fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i hans tale ved Forsikring & Pensions årsmøde og 100 års jubilæum.
Danmark skal gå forrest, når det kommer til dataetik, som vi gjorde på det grønne område. Det var et af budskaberne fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i hans tale ved Forsikring & Pensions årsmøde og 100 års jubilæum.Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Forsikringsbranchen er et af de steder, hvor debatten om databrug hurtigt bliver ideologisk.

Diskussionen vedrører stort set os alle, og det er nemt at konkretisere konsekvenserne af at tage data til hjælp i arbejdet med at forsikre folk og opdage snyd.

Amerikanske Jon Cooper, der har bygget platformen life.io til forsikringsselskaber, er ikke i tvivl:

”For 30 år siden besluttede vi at personalisere forsikring og gøre forskel på folk. Derfor er det vores ansvar at gøre det så godt som muligt.”

Hvis det indlysende er i borgerens interesse, at man samkører data, bør man i højere grad end i dag praktisere passivt samtykke. At vi skriver til folk og siger, at hvis du ikke siger nej tak, vil vi om 14 dage gøre det her.

Torben Möger Pedersen
Direktør, PensionDanmark

Han var inviteret til Danmark i anledning af Forsikring & Pensions 100 års jubilæum. Torsdag inviterede de til årsmøde under temaet ’data og etik’, og herhjemme er debatten i høj grad i gang.

Lars Bonde, COO i Tryg, fortæller, at han og resten af branchen stadig er i gang med at navigere i de nye muligheder.

Det gælder hele tiden om at finde grænsen mellem cool og creepy.

Lars Bonde
COO, Tryg

”Nogle folk synes, det her er cool, men der er altså også nogen, som synes, det kan være creepy. Det gælder hele tiden om at finde grænsen mellem cool og creepy,” siger Lars Bonde.

Frygt for pseudosamtykke
Han var inviteret til en paneldebat med blandt andre innovationsminister Sophie Løhde (V) og Torben Möger Pedersen, direktør i PensionDanmark, i Lokomotivværkstedet i København.

Et af de helt store dilemmaer er, om man risikerer at skabe et marked, hvor det bliver for dyrt for dem, der enten ikke kan eller ønsker at give adgang til deres data.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00