Forsker: EU-retningslinjer vil ikke dæmpe debat om velfærdsturisme

VELFÆRDSTURISME: EU’s socialkommissær fremlægger nye retningslinjer, der skal gøre det mere klart, hvem der har ansvar for at betale sociale ydelser til vandrende EU-arbejdskraft. Men det kommer ikke til at dæmpe gemytterne i den ophedede debat om velfærdsturisme, advarer forsker.
Laszlo Andor kalder debatten om velfærdsturisme for "vildfaren" og "overdrevent følelsesladet".
Laszlo Andor kalder debatten om velfærdsturisme for "vildfaren" og "overdrevent følelsesladet".Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I et forsøg på at imødegå den voksende debat om vandrende EU-borgeres rettigheder på tværs af grænser lagde EU's socialkommissær, Laszlo Andor, i går et nyt sæt retningslinjer på bordet, der skal hjælpe myndigheder med at konstatere, hvornår en EU-borger har ret til sociale ydelser uden for sit hjemland.

"Det er nødvendigt at have klare foranstaltninger i EU-loven for at forhindre folk i at misbruge sociale velfærdssystemer i andre EU-lande," siger socialkommissæren.

Retningslinjerne er opfyldelsen af et af de fem punkter i den handlingsplan, som EU-Kommissionen fremlagde i november som svar på de bekymringer, som flere af EU's medlemslande har rejst omkring andre EU-borgeres adgang til de nationale velfærdssystemer. Gennem eksempler og svar på praktiske spørgsmål håber Kommissionen at gøre det lettere for landene at fastslå, hvor en vandrende EU-borger har hjemme i administrativ forstand, og hvem der dermed står med pligten til at give dem sociale ydelser.

Overdreven debat
I samme åndedrag understreger Laszlo Andor dog, at han finder diskussionen i flere lande "vildfaren" og "overdrevent følelsesladet". Han påpeger, at EU-borgerne bibringer mere til statskasserne, end de henter.

Fakta

Berettigelse til social sikring i et EU-land afgøres af:

Familiemæssig situation og familiemæssige bånd

Varighed og kontinuitet af tilstedeværelsen i det pågældende EU-land

Beskæftigelsessituation 

Udøvelse af ulønnet virksomhed

Indtægtskilder for studerende

Hvor fast en persons boligsituation er

Skattepligt

Årsager til flytningen


Kilde: EU-Kommissionen: Vejledning om kriteriet om sædvanligt opholdssted

EU's socialkommissær brugte samtidig lejligheden til at fastslå, at forsøg på at begrænse adgangen til nationale velfærdssystemer for andre berettigede EU-borgere, ved for eksempel at afholde dem fra at sende børnepenge ud af landet, vil få en ekstremt kølig modtagelse i Bruxelles.

"Vi afviser enhver ændring, som vil lede til diskrimination på basis af nationaliteten af de borgere, som arbejder og betaler deres skatter og socialbidrag," understreger socialkommissæren.

For at få et socialt Europa for de vandrende arbejdstagere risikerer man et asocialt Europa for alle andre.

Jon Kvist
Professor på Syddansk Universitet

Svært område
Jon Kvist, der er professor ved Center for Velfærdsforskning ved Syddansk Universitet, gør klart, at det er "fint og helt på sin plads", at Kommissionen i sine nye retningslinjer hjælper til med at udlægge reglerne på et felt, som er kompliceret jura og fyldt med gråzoner. 

Til gengæld mener han ikke, at det vil hjælpe med at berolige gemytterne i den ophedede politiske debat, som lige nu raser for fuld styrke herhjemme, i Storbritannien og i Tyskland.

"Det kan være med til at sikre retssikkerheden for den enkelte vandrende EU-borger. Men den politiske diskussion handler om, hvorvidt EU-borgere fra andre lande får rettigheder, der ikke oprindeligt var tanken med velfærdsydelserne. Politikerne diskuterer, om det er ret og rimeligt," siger Jon Kvist.

0:000:00