Forskningsordførere: Hvem er inde, og hvem er ude?

VALG: Flertallet af forskningsordførerne kan beholde deres plads i folketinget, men der var også en overraskende exit.

Det blev et overraskende farvel til den socialdemokratiske ordfører Mette Reissmann. 
Det blev et overraskende farvel til den socialdemokratiske ordfører Mette Reissmann. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

 Valget er ovre, og de personlige stemmer er talt op. 

Altinget: forskning ser nærmere på, hvordan partiernes uddannelses- og forskningsordførere klarede sig. Vi ser også nærmere på den afgående minister Tommy Ahlers, som har vist sig som en af Venstres helt store stemmeslugere. 

Få overblikket her.  

Mette Reissmann  Farvel til Mette Reissmann (S) 
Overraskende nok må den socialdemokratiske ordfører forlade Folketinget, fordi Socialdemokratiet i Københavns Kreds går et mandat tilbage, og Pernille Rosenkrantz-Theil er flyttet til kredsen. Det kommer, selvom flere målinger havde spået partiet til at fastholde sine fire mandater i storkredsen, og samtidig havde Reissmann tidligere vist sig som en stærkere kandidat end partikollegaen Lars Aslan. Men det var ikke tilfældet denne gang, hvor Lars Aslan løb med det tredje og sidste mandat. 55-årige Mette Reissmann blev valgt ind første gang i 2011 og genvalgt i 2015.  

Marcus Knuth Marcus Knuth (V) 
9.523 stemmer 
Som ventet fik venstres forskningsordfører, Marcus Knuth, et godt valg, og han har igen vist sig som en af partiets stemmeslugere. Denne gang lykkedes det ham at få 9.523. Dermed lander han igen lige under den afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen, der stillede op i samme kreds.  

Jens Henrik Thulesen Dahl Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
2.913 stemmer 
Som valgaftenen skred frem, stod det klart, at Dansk Folkeparti ville få et dårligere valg, end målingerne havde spået dem til. Partiet mister 21 mandater, og flere af partiets markante profiler må forlade Folketinget. På trods af det lykkedes det Jens Henrik Thulesen Dahl at få et af de tilbageværende mandater.  

Sofie Carsten Nielsen Sofie Carsten Nielsen (R) 
8.955 stemmer 
Som ventet bliver det også til et gensyn med den radikale ordfører og tidligere minister Sofie Carsten Nielsen. Med næsten 9.000 personlige stemmer blev hun partiets topscorer i Københavns Omegns Storkreds.  

Jacob Mark Jacob Mark (SF)
23.213 stemmer 
Den kun 27-årige Jacob Mark må siges at være en stjerne for SF. Med over 20.000 personlige stemmer har han slået sin egen rekord fra 2015, hvor han ved sit første valg sprængte listen og sikrede sig et mandat på trods af partiets tilbagegang og på bekostning af siddende folketingsmedlemmer. Han er trods sin unge alder allerede udpeget som gruppeformand. Han har deltaget ivrigt i debatten om unges stressniveau. I løbet af valgkampen har han udtalt, at han gerne vil være undervisningsminister i en S-SF-regering.   

Jakob Sølvhøj Jakob Sølvhøj (EL)
913 stemmer 
Der var heller ikke meget slinger i valsen for Jakob Sølvhøj, der som den øverste på partiets liste løb med det ene mandat, partiet fik i Vestjylland. 64-årige Jakob Sølvhøj har med enkelte pauser været kandidat for Enhedslisten siden 1991. Det var dog først ved sidste folketingsvalg, at det lykkedes den 64-årige fagforeningsmand at komme ind. Men herefter blev han først næstformand og senere formand for partiets folketingsgruppe.  
 
Merete Scheelsbeck Farvel til Merete Scheelsbeck (K) 
Det var knap så overraskende, at den konservative forskningsordfører, Merete Scheelsbeck, ikke opnåede genvalg. Hun stillede nemlig op i samme kreds som afgående erhvervsminister, Rasmus Jarlov, der må siges at være et mere markant navn. Og selvom partiet fik et godt valg og formåede at fordoble sit antal af mandater, var det ikke nok til, at 33-årige Scheelsbeck kunne få en runde mere på tinge.  

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00