Forskningsudvalget er for Folketingets nybegyndere

UDVALG: En række udvalg er betydeligt lettere at få plads i for de mest garvede politikere, når udvalgsposterne skal fordeles. "Helt naturligt," mener folketingsdebuterende socialdemokrat. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Albert Birk MorgenDaniel Bue LauritzenMartin Mauricio

Når udvalgsposterne i Folketinget skal fordeles, er der tendens til, at de folketingsmedlemmer, der har den største anciennitet, får tildelt posterne i udvalg, der beskæftiger sig med økonomi og udenrigspolitik. 

I Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne, Finansudvalget og Det Udenrigspolitiske Nævn har mellem 70 og 100 procent af medlemmerne således siddet i Folketinget i mindst to perioder. 

De nyvalgte politikere bliver derimod oftere placeret i blandt andre udvalg, som Ligestillingsudvalget, Skatteudvalget, Erhvervsudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Det viser en gennemgang af Folketingets udvalgssammensætning, som Altinget har lavet. Og tallene er ikke overraskende, lyder det fra Jørgen Grønnegård Christensen, der er professor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

"Hvis du havde bedt mig om at gætte, hvilke udvalg der krævede mest anciennitet, havde jeg nok gættet på netop dem," siger han og uddyber:

"Det siger jo noget om politisk tyngde. Hvis du tager finansudvalget og retsudvalget som eksempler, sidder der jo nogle af de tunge og velafprøvede folk med mest erfaring. Det er kerneudvalg og knudepunkter i meget af det parlamentariske arbejde."

Er det udtryk for, at arbejdet i de udvalg er sværere?

"Nej, ikke nødvendigvis. De beskæftiger sig bare med ting, som er højt placeret på den politiske dagsorden," siger Jørgen Grønnegård Christensen.

Nyvalgt socialdemokrat: Det er naturligt
En at dem, som har fået tildelt poster i udvalg, hvor anciennitetshierarkiet er mindre tydeligt, er Bjørn Brandenborg, der er nyvalgt folketingsmedlem for Socialdemokratiet.  

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00