Forslag til planlov-kommission nyder opbakning

EFTERSYN: Idéen om en planlov-kommission blev på en stort anlagt konference mødt med opbakning fra flere sider. Liberal Alliance er dog tøvende over for idéen.

Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er behov for en kommission, der skal udtænke helt nye planlægningsværktøjer til kommunerne.

Det var meldingen fra flere parter ved Teknologirådets konference onsdag i Folketinget, hvor resultaterne fra rapporten ”Prioritering af Danmarks Areal i Fremtiden” blev præsenteret.

Blandt andet fra borgmester i Ringkøbing-Skjern, Iver Enevoldsen (V).

”Jeg er helt enig i, at lovene skal til eftersyn med henblik på at forbedre reglerne for planlægning af vores arealer. Og fra Ringkøbing Skjern Kommune deltager vi gerne i arbejdet,” sagde han.

Vi må finde os i, at vi har den planlovgivning, vi nu engang har.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

I Teknologirådets rapport lyder det netop, at der er behov for et eftersyn af lovgivningen. Og at det skal ske ved at nedsætte en planlov- og arealkommission, der skal granske – og hold nu fast – planloven, jordfordelingsloven, naturbeskyttelsesloven, husdyrbrugsloven, lovgivningen om vandmiljø, vandsektorloven, lovgivningen om miljøbeskyttelse med fokus på klimatilpasning og naturforbedring. Derudover skal den også se på skovloven og lovene om offentlige og private veje.

Ikke nemt
Kort sagt: Al den lovgivning, der øver indflydelse på kommunernes muligheder for at foretage de endelige konkrete prioriteringer af interesserne rundt om i landet. Problemet er, ifølge rapporten, at kommunerne ikke har redskaberne til at tænke i helheder, hvilket betyder, at interessekonflikter bliver håndteret fra sag til sag. 

I rapporten påpeges det, at kommunerne har behov for at kunne dele det åbne land mere op end i dag. Så man udpeger områder til eksempelvis jordfordeling, investeringer i turisme, naturgenopretning eller store anlæg til vedvarende energi.

At det er svært med vindmøllerne gav genklang under konferencen.

”Jeg kan se, at anbefalingerne har meget fokus på vindenergi og landvindmøller. Og jeg skal hilse at sige, at det ikke er så nemt. Og jeg kan se, at en del af mine politiske kolleger udråber kommunen som vindmøllefrit område. Det ligger ikke lige til højrefoden,” sagde Iver Enevoldsen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00