Forsvarsfond klar til at støtte droner og cyberforsvar

STØTTE: Droneteknologi, kunstig intelligens og cyberforsvar er nogle af de teknologier, som Den Europæiske Forsvarsfond vil give tilskud til forskning i i 2019 og 2020. Det har EU-Kommissionen besluttet.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

EU-Kommissionen har i denne uge godkendt de forsvarsteknologiske områder, som virksomheder og offentlige institutioner kan søge om tilskud til forskning i i Den Europæiske Forsvarsfond i 2019 og 2020. Fonden skal i de to år efter planen uddele i alt 500 millioner euro, svarende til knap fire milliarder danske kroner. Der fokuseres blandt andet på droneteknologi, satellitkommunikation, systemer for tidlig varsling, kunstig intelligens, cyberforsvar og farvandsovervågning.

Kommissionen har allerede finansieret fem forsvarsrelaterede forskningsprojekter, blandt andet med 35 millioner euro til projektet Ocean2020, der skal støtte farvandsovervågningsprojekter. Kontrakter vedrørende finansiering af yderligere tre projekter er under udarbejdelse.

I Kommissionens øjne er fonden central for forsvaret af Europa.

"Forsvarssamarbejde er den eneste måde, hvorpå vi kan beskytte og forsvare europæerne i en stadig mere ustabil verden. Vi gør vores del af arbejdet. Fælles projekter tager form. Det europæiske forsvar er en realitet. På baggrund af denne positive erfaring vil vi optrappe finansieringen, så vi får en fuldt udbygget Europæisk Forsvarsfond i 2021,” siger Jyrki Katainen, næstformand i Kommissionen med ansvar for vækst, beskæftigelse, investeringer og konkurrenceevne.

Fakta
Forsvarsteknologiske områder, som der kan søges om støtte til i Den Europæiske Forsvarsfond i 2019 og 2020:

· Teknologi, der kan muliggøre operationer, beskyttelse af militære styrker og deres mobilitet.
Der er afsat 80 millioner euro til udvikling af detektionskapaciteter for CBRN-trusler eller dronebekæmpelsessystemer.


· Efterretninger, sikker kommunikation og cyberspace.
182 millioner euro skal dække kendskab til situationen i cyberspace og cyberforsvar, kendskab til situationen i rummet og kapaciteter til tidlig varsling eller til farvandsovervågning.


· Evnen til at gennemføre avancerede operationer.
71 millioner euro skal støtte opgraderingen af den næste generation af landbaserede præcisionsindsatskapaciteter, kapaciteter til kamp på landjorden og i luften og fremtidige søværnssystemer.
·

· Innovative forsvarsteknologier og SMV'er.
27 millioner euro skal støtte løsninger inden for kunstig intelligens, virtual reality og cyberteknologier samt støtte SMV'er.


Derudover foreslår kommissionen, at to specifikke projekter får direkte tilskud. 100 millioner euro skal støtte udviklingen af Eurodrone, som ifølge EU-Kommissionen er en yderst vigtig kapacitet for Europas strategiske autonomi, og 37 millioner euro skal støtte interoperabel og sikker militær kommunikation.

Kilde: EU-Kommissionen

Bidrage til autonomi
Milliarduddelingerne i 2019 og 2020 er kun en forsmag på fondens uddelingsarbejde, der for alvor tager fart, når EU-budgettet for 2021-2027 træder i kraft 1. januar 2021.

”Fra 2021 vil en fuldt udbygget Europæisk Forsvarsfond fremme et innovativt og konkurrencedygtigt forsvarsrelateret industrielt grundlag og bidrage til EU's strategiske autonomi,” skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Forsvarssamarbejde er den eneste måde, hvorpå vi kan beskytte og forsvare europæerne i en stadig mere ustabil verden

Jyrki Katainen
Næstformand i EU-Kommissionen

I juni 2018 fremsatte Kommissionen et forslag om en fuldt udbygget europæisk forsvarsfond med et budget på 13 milliarder euro. Fonden vil gøre EU til én af de fire største investorer i forsvarsforskning og -teknologi i Europa og fungere som katalysator for et innovativt og konkurrencedygtigt industrielt og videnskabeligt grundlag. I februar 2019 indgik EU-institutionerne en delvis politisk aftale om Den Europæiske Forsvarsfond, som nu formelt skal godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet. De budgetmæssige aspekter af den fremtidige Europæiske Forsvarsfond er omfattet af en overordnet aftale om EU's næste langsigtede budget for 2021-2027.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00