Fra fond til forsker: Millioner til klimaet, hjerneforskning og grønt slam-projekt

FONDE: Lundbeckfonden har uddelt 228 millioner kroner til forskning inden for hjernen og personlig medicin. Samtidig modtager dansk forsker 11,2 millioner kroner til nyt projekt om mere bæredygtig vådaffaldshåndtering, der skal gavne miljøet i hele verden.

Adjunkt Patrick Biller skal lede projektet Reboot, som officielt starter første januar 2020, hvor Patrick Biller etablerer en forskningsgruppe til formålet.
Adjunkt Patrick Biller skal lede projektet Reboot, som officielt starter første januar 2020, hvor Patrick Biller etablerer en forskningsgruppe til formålet.Foto: AU Foto
Sofie Hvemon

Begynder Parkinsons sygdom i tarmsystemet? Kan celledød spille en negativ rolle i forbindelse med hjernesygdomme? Hvordan forebygges udviklingen af demens bedst?

Det er nogle af de spørgsmål, en række forskere skal beskæftige sig med som følge af Lundbeckfondens støtte til 18 forskningsprojekter inden for hjerneforskning og personlig medicin. Der er tale om i alt 228 millioner kroner fordelt på de forskellige projekter. Det skriver Lundbeckfonden i en pressemeddelelse.

Projektets tematikker
Projekterne kan inddeles efter forskellige tematikker, hvoraf den ene tematik er "årsager til hjernesygdomme".

For blot at nævne et par af forskningsprojekterne i denne kategori skal professor Per Borghammer identificere risikofaktorer for udviklingen af Parkinsons sygdom, mens professor Rigmor Højland Jensen skal undersøge hjernens regulering af vandindholdet i forhold til trykket i hjernen.

Den anden tematik er "hjernesygdomme og personlig medicin", hvor blandt andet professor Hans Bräuner-Osborne skal udvikle en model, der skal gøre det muligt at udskrive lægemidler mod en række sygdomme i centralnervesystemet på basis af DNA-analyser hos patienterne.

Desuden har professor Gitte Moos Knudsen modtaget en forskningsbevilling på 40 millioner kroner. I projektet deltager også 25 andre forskere. Deres opgave bliver at finde faktorer, der kan fortælle, hvordan medicinsk behandling vil påvirke patienter med epilepsi eller depression.

Fra slam og gylle til grønt brændstof
En anden bevillingsmodtager denne uge er adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, Patrick Biller, der har fået en bevilling fra ERC Starting Grant på omkring 11,2 millioner. Det skriver Aarhus Universitet. ERC Starting Grant hører under EU's Forsknings- og Innovationsprogram Horizon 2020.

Miljøingeniøren vil anvende en teknologi kaldet continuous hydrothermal liquefaction (HTL) til at genvinde særligt fosfor og kulstof fra gylle og spildevandsslam. Hvis projektet lykkes, kan det overflødiggøre minering af fosfor og skabe bæredygtigt brændstof udvundet direkte af spildevand.

"Jeg er meget taknemmelig for at modtage denne bevilling, der gør det muligt at udvikle denne spændende nye teknologi, som gør os i stand til at genvinde værdifuld fosfor fra affald, der ellers er vanskeligt at håndtere," udtaler Patrick Biller til Aarhus Universitet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00