Frederiksen efter første forhandlingsdag: Den budgetrestriktive linje har fået en stærkere stemme i EU

TOPMØDE: De andre medlemslande har indset, at Danmark, Holland, Østrig og Sverige er en fasttømret alliance, der ikke er villig til at opgive kampen for et slankere budget, siger den danske statsminister.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes torsdag morgen igen med den svenske statsminister, Stefan Löfven, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Østrigs kansler, Sebastian Kurz, for at drøfte alliancens forhandlingsstrategi.
Statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes torsdag morgen igen med den svenske statsminister, Stefan Löfven, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Østrigs kansler, Sebastian Kurz, for at drøfte alliancens forhandlingsstrategi.Foto: European Union
Emma Qvirin Holst

BRUXELLES: Danmarks sparebande har givet de øvrige medlemslande kamp til stregen i det første slag om EU’s langsigtede budget.

Under tilnavnet ”de fire sparsommelige” har Danmark, Holland, Østrig og Sverige i fællesskab lagt et stort pres på formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, og de øvrige stats- og regeringschefer.

Det er ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) nu gået op for de øvrige medlemslande, hvor afgørende de fire landes to hovedkrav er.

De har nemlig ikke lagt skjul på, at de hverken vil acceptere et budget på mere end 1,00 procent af EU’s bruttonationalindkomst (BNI) eller give afkald på deres rabatter.

”Dagen i går var god i forhold til dem, der måtte have tænkt, mon de der Frugal Four er nogen, man skal lytte til i de her forhandlinger,” siger Mette Frederiksen fredag inden dagens forhandlinger og tilføjer:

”Dermed har den mere budgetrestriktive linje fået en stærkere stemme i EU.”

De fire lande har det til fælles, at de sammen med Tyskland er både de største nettobidragsydere til budgettet og de eneste lande med en rabat. Netop Tysklands kansler, Angela Merkel, har holdt sig fra at bekende alt for tydelig kulør og melde sig ind i en alliance.

Men landet er på mange punkter på linje med de fire sparsommelige, og ifølge den danske statsminister har hun også en ”god dialog med Merkel”.

Dansk rabat kan være på vej
Samtidig med at de andre medlemslande har fået en fornemmelse af, at Danmark står fast på sit krav om et budget på 1,00 procent, er der muligvis også godt nyt om den danske rabat.

Dokumentation

Hvad er EU’s langsigtede budget?
Budgettet fastsætter grænserne for EU's udgifter og strækker sig over en periode på syv år, og det kaldes for den flerårige finansielle ramme (FFR). Den FFR, som regeringslederne netop forhandler, skal gå fra år 2021 til og med 2027. Budgettet skal stemmes igennem med enstemmighed af medlemslandene.  

Den danske holdning til den flerårige finansielle ramme har under både den nuværende og den tidligere regering været, at et mindre EU bør være lig med et mindre EU-budget. Holdningen er, at medlemslandene bør prioritere frem for at hæve regningen.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00