Fusioneret museum udskyder udstillinger i et par år

UDFLYTTET: Det Grønne Museum, der er en fusion af tidligere museer om landbrug, jagt og skov, forventer først om et par år at åbne nye faste udstillinger. Udskydelsen skyldes øgede ambitioner om at blande sig i superligaen for museer, forklarer direktør Anne Bjerrekær.

Det Grønne Museum er en fusion af Dansk Landbrugsmuseum og det udflyttede Skov- og Jagtmuseum tilbage i januar 2017.
Det Grønne Museum er en fusion af Dansk Landbrugsmuseum og det udflyttede Skov- og Jagtmuseum tilbage i januar 2017.Foto: Det Grønne Museum
Sine Riis Lund

Besøgende må vente noget tid endnu, før de kan gå på opdagelse i de nye faste udstillinger på Det Grønne Museum, der i januar 2017 blev oprettet som en fusion mellem Dansk Landbrugsmuseum og det udflyttede Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum.

Museet skulle sidste år have påbegyndt de store basisudstillinger, men nu forventer museet i Auning på Djursland først i 2020 eller 2021 at præsentere udstillingerne for offentligheden.

“Mit ambitionsniveau var nok lidt større, end man umiddelbart havde tænkt her på stedet til at begynde med,” forklarer direktør Anne Bjerrekær, der har været direktør for Det Grønne Museum siden januar 2018.

Hun valgte at revidere planerne for museets udstillinger, og målet er i fremtiden at kunne trække endnu flere besøgende til end de cirka 100.000 årligt besøgende, museet har i dag.

Udflytningen har givet muligheden for at tænke helt nyt. Det er ikke ret tit, at man får den chance som museum, fordi de fleste museer har en historie på 100 år eller noget i den dur. 

Anne Bjerrekær
Direktør, Det Grønne Museum

“Men vi ved også, at danskere og turister i dag er forvænte med store museumsoplevelser; bare her i området har vi Fængselsmuseet, Den Gamle By, Moesgaard Museum og Aros, så vi er afhængige af at skulle ud og have fondsmidler, hvis vi skal op i den superliga for museer,” siger Anne Bjerrekær.

Tidskrævende fundraising
Museet har fået en engangsbevilling på ti millioner kroner til nye udstillinger, men Anne Bjerrekær, der kommer fra en stilling som museumschef for Fængselsmuseet i Horsens, vurderer, at man skal ud og sikre sig mindst det dobbelte i fundraising, hvis de nuværende ambitioner skal indfries.

Mit ambitionsniveau var nok lidt større, end man umiddelbart havde tænkt her på stedet til at begynde med.

Anne Bjerrekær
Direktør, Det Grønne Museum

Udsigten til en tidskrævende fundraising gør, at arbejdet med de nye udstillinger endnu kun er i planlægningsstadiet, ligesom man ikke i den oprindelige plan havde taget højde for, at store udstillingsarbejder skal i udbud.

Alt det lagt sammen gør, at ledelsen har måttet indse, at den oprindelige tidsplan for udstillingsarbejdet “nok var lige lovlig ambitiøs i sammenhæng med en så stor fusion.” Som følge heraf kan den første del af de nye udstillinger “allertidligst åbne i 2020, måske mere sandsynligt i 2021,” lyder det i årsrapporten for Det Grønne Museum.

Anne Bjerrekær ser det dog ikke som en forsinkelse.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00