Glæde hos velgørende foreninger: Slut med kommunal konkurrence på genbrug

BRUGT: En ny aftale på affaldsområdet løser en årelang strid mellem kommuner og velgørende foreninger. Fremover får foreningerne førsteret til at sælge de ting, der ender på de kommunale genbrugspladser. 

Røde Kors genbrugsbutikker omsætter årligt for mere end 200 millioner kroner. 
Røde Kors genbrugsbutikker omsætter årligt for mere end 200 millioner kroner. Foto: David Høgsholt/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

”Kommunerne stjæler vores forretningside og udsætter os for unfair konkurrence”. Sådan har det lydt i årevis fra velgørende foreninger, som finansierer en del af deres sociale arbejde med indtægter fra genbrugsbutikker.

Men en ny aftale på affaldsområdet gør nu op med det, der er blevet kaldt kommunalt opgavetyveri.

En række kommuner driver deres egne genbrugsbutikker i konkurrence med foreningernes. Men ifølge den nye aftale skal kommunerne fremover stille de genstande, der havner på de kommunale genbrugspladser, til rådighed for private – herunder frivillige organisationer. Og kun hvis organisationerne takker nej, må kommunerne sælge de brugte sager i deres egne butikker.

Det vækker glæde hos velgørende organisationer, der henter en stor del af deres indtægter på salg af genbrug.

Det er ren dobbeltkonfekt, når kommunerne også laver genbrugsbutikker. Og det har været stærkt generende for mange organisationer.

Anne Sina
Politisk konsulent, Dansk Erhverv

”Vi er rigtig positive i forhold til den nye aftale. Der nogle gode passager om, at de frivillige organisationer skal have førsteret til at plukke de ting og sager, der kan indgå i genbrugssektionen. Det kan betyde rigtig meget for os,” siger Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors.

Organisationen har 53 genbrugsbutikker, som årligt omsætter for 60 millioner kroner. Heraf går overskuddet på 14 millioner kroner direkte ind i det sociale arbejde. 

Tilfredse toner lyder også fra Røde Kors, som i 2019 omsatte for knap 220 millioner kroner i sine genbrugsbutikker.

”Det er en meget meget vigtig finansiering af de lokale aktiviteter. Mens butikkerne har været lukket under corona. har det udfordret for eksempel ferielejre, for det er en vigtig del af finansieringen. Det er jo frie midler. Og de gør virkelig en stor forskel,” siger Tina Donnerborg, chef for genbrug i Røde Kors.

Begge udtrykker helt overordnet glæde over, at der er kommet en aftale, som styrker sorteringen og genanvendelsen af udsmid. Og Tina Donnerborg er særligt glad for, at aftalen anerkender civilsamfundets bidrag på området.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00