Grøn ros til ny lov om vild natur: Men der er plads til forbedring

NATUR: Miljøministerens forslag til ny lov om naturnationalparker får en pæn modtagelse fra grønne organisationer. Men der er plads til forbedring på en række punkter, lyder det.

Foto: Morten DD Hansen
Hjalte T. H. Kragesteen

Selvom miljøminister Lea Wermelins (S) lov om naturnationalparker bestemt bør roses, så er der fortsat meget, som kan gøres bedre til gavn for natur og biodiversitet.

Det er meldingen fra WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening.

”Vi er meget glade for, at der nu kommer en lovgivningsmæssig ramme for mere vild og selvforvaltende natur i Danmark. Det er et paradigmeskifte, at man nu anerkender, at den bedste naturforvalter er naturen selv,” siger DN-præsident Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

”Men det er klart, at der er en hel masse, man skal forbedre hen ad vejen.”

Vi vil gerne have slået fast, at en naturnationalpark er minimum 1.000 hektar. Vi skal op i den størrelsesorden for, at det virker.

Maria Reumert Gjerding.
Præsident, DN

Seniorbiolog i WWF Verdensnaturfonden, Thor Hjarsen, er helt på linje:

”Vi er meget glade for de politiske ambitioner, der er lagt frem i lovforslaget. Men på flere punkter kunne man godt have ønsket sig mere,” siger han.

Reaktionerne kommer efter, at miljøministeren i fredags sendte et udkast til ny lovgivning i høring, der skal danne det juridiske grundlag for at etablere de i alt 15 naturnationalparker i Danmark, som rød blok blev enige om med finanslovsaftalen i december. Udkastet lægger op til at indskrive et helt nyt kapitel om naturnationalparker i Naturbeskyttelsesloven, og så skal både Skovloven, Færdselsloven og Dyrevelfærdsloven ændres.

I udkastet står der, at målet med områderne er, at naturen skal kunne udvikle sig efter naturlige processer. Og at områderne bliver friholdt for skov- og landbrugsproduktion. Man lægger op til, at parkerne skal etableres som større områder, der hegnes ind med henblik på at udsætte store dyr, som eksempelvis hest, kvæg, europæisk bison, dådyr, krondyr og elg.

{{toplink}}
Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00