Grundtvig er blevet international: Højskolerne vil lave globalt netværk

GRUNDTVIG: Det danske civilsamfund inspirerer og slår rødder verden over. Sidste uge mødtes 120 internationale Grundtvig-entusiaster i Danmark, og nu vil Folkehøjskolernes Forening lave et internationalt højskolenetværk.

Kulturminister Joy Mogensen åbnede konferencen for de 120 internationale gæster, der var kommet for at debattere folkeoplysning på Grundtvigs Højskole i sidste uge.
Kulturminister Joy Mogensen åbnede konferencen for de 120 internationale gæster, der var kommet for at debattere folkeoplysning på Grundtvigs Højskole i sidste uge.
Maria Neergaard Lorentsen

Hvad har en munk fra Myanmar, en tidligere fængslet filippinsk aktivist og et nepalesisk parlamentsmedlem til fælles?

Grundtvig.

Derfor var munken, aktivisten og parlamentsmedlemmet blandt 120 gæster fra 28 forskellige lande, der var samlet på Grundtvigs Højskole i Hillerød i sidste uge. I anledningen af bevægelsens 175-års fødselsdag inviterede Højskolerne til en uge på højskolemanér med fællesspisning og morgensang – og utallige diskussioner om folkeoplysning, kritisk tænkning og frie skoler.

”Det var syret at høre folk fra Indien, USA, Myanmar, Catalonien og alle mulige steder rundt på kloden tale om, hvad det er for en tænkning, Grundtvig har, og hvordan den har inspireret dem,” siger Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening.

I Danmark er Grundtvig blevet mainstream, men han var jo enormt revolutionær for sin tid. Og det er det, folk verden over oplever i dag.

Lisbeth Trinskjær
Formand for Folkehøjskolernes Forening

Højskolebevægelsen spirer nemlig over hele verden. I USA findes der nu mere end 120 højskole-lignende tiltag, og i Myanmar og Nepal finder bevægelsen vej til højskoleundervisning i landsbyer, mens Grundtvig i Sydkorea vokser frem som modsvar til landets konkurrencebetændte uddannelsesmiljø.

Derfor har Folkehøjskolernes Forening inviteret til en konference, der skal være startskuddet til et internationalt netværk, hvor folk fra hele verden kan dele deres grundtvigske tanker med hinanden.

Foto:

Munken fra Myanmar
”In my country, they only teach parrot education. We need critical thinking.”

Sådan lød ordene fra den 25-årige myanmarske munk, Owen, der var en af gæsterne ved konferencen.

Sara Skovborg Mortensen, Højskolernes internationale konsulent, mødte Owen i sin tid som højskolelærer på en rejse til Myanmar med en flok elever.

Dokumentation

I år har højskolebevægelsen 175-års jubilæum, efter de første 20 unge startede på Rødding Højskole, der var Danmarks første af sin slags.

I dag findes der 73 godkendte folkehøjskoler over hele Danmark, samt én i Sverige.

Den civile bevægelse har inspireret mennesker over hele verden, fra USA og Japan til Bangladesh og Nigeria.

Folkehøjskolernes Forening i Danmark inviterede i sidste uge 120 internationale folk fra 28 forskellige lande, der på den ene eller anden måde er inspireret af det grundtvigske ideal, til en konference på Grundvigs Højskole i Hillerød.

Formålet var at stable et internationalt netværk på benene. Ideer til næste skridt er blandt andet regionale netværk i Asien, Afrika og Nordamerika samt en international højskolesangbog.










0:000:00