Haarder: Klogt at lade Færøerne og Grønland bestemme selv

RØDE LINJER: Hvis Færøerne og Grønland får lov selv at bestemme, når det kommer til udenlandske investeringer, så vil de lytte til Danmark. Det mener Venstres færøordfører og det nordiske samarbejdes "grand old man", Bertel Haarder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det er bedst for alle parter i rigsfællesskabet at lade Færøerne og Grønland selv bestemme, hvilke lande de ønsker at handle med og få investeringer fra.

Det er budskabet fra Venstres nestor Bertel Haarder, der igennem det meste af sin årtier lange parlamentariske karriere har beskæftiget sig med rigsfællesskabet og nordisk samarbejde.

”Jeg tror, det er klogt af Danmark at respektere ved enhver lejlighed, at i princippet bestemmer de selv. Men vi håber, de lytter. På samme måde som vi lytter til vores Nato-partnere, men i sidste ende selv bestemmer,” pointerer Bertel Haarder, der er sit partis færøordfører og ordfører vedrørende nordisk samarbejde.

Han er desuden formand for udenrigsudvalget og delegationen til Nordisk Råd samt tidligere minister for nordisk samarbejde. 

Svært at skelne
Udmeldingen fra Bertel Haarder kommer i forbindelse med debatten om, hvorvidt de tre medlemmer af rigsfællesskabet bør have fælles røde linjer for, hvilke firmaer fra hvilke lande man vil lade investere i sin infrastruktur og handle med.

Når firmaer fra et land som Kina tilbyder at investere i infrastruktur, så kan det være svært at skelne, om der ligger kommercielle motiver bag, eller om der i større eller mindre grad også er underliggende strategiske og militære motiver bag. Det påpegede en gruppe forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) for nylig i en rapport om sikkerhedssituationen i Arktis.

De foreslog derfor, at Danmark, Færøerne og Grønland går sammen om at opstille nogle fælles røde linjer for, hvilke typer udenlandske investeringer man vil åbne dørene for i rigsfællesskabet.

Tage sagsområder tilbage
Statsminister Mette Frederiksen (S) tog til dels forskud på optegningen af de røde linjer, da hun i maj annoncerede, at regeringen i næste folketingssamling vil fremsætte et lovforslag, som skal gøre valg af leverandører til kritisk infrastruktur inden for rigsfællesskabet – som eksempelvis 5G-telefoni – til et sikkerhedspolitisk anliggende, hvor det bliver afgørende, om leverandøren kommer fra et land, som er allieret med Danmark.

Som Altinget kunne fortælle mandag, så har det fået flere færøske partier til at protestere mod, at statsminister Mette Frederiksen i deres øjne på den måde lægger op til at tage et overtaget sagsområde tilbage til Danmark.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00