Debat

Haarder: Sådan løfter vi kulturliv i provinsen

DEBAT: Der skal være en bedre geografisk balance i statens kulturindsats. Blandt andet er der flere af DR's opgaver, som meget vel kunne håndteres andre steder end i hovedstaden, skriver kulturminister Bertel Haarder (V).

Flere af DR's opgaver kunne håndteres andre steder end i hovedstaden, skriver kulturminister Bertel Haarder (V), der vil have en bedre geografisk balance i statens kulturindsats. 
Flere af DR's opgaver kunne håndteres andre steder end i hovedstaden, skriver kulturminister Bertel Haarder (V), der vil have en bedre geografisk balance i statens kulturindsats. Foto: Scanpix.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bertel Haarder (V)
Kulturminister

De fleste danskere betaler licens, men nogle gange virker det, som om DR's programmer afspejler institutionens placering i København.

Bertel Haarder (V)
Kulturminister

Et stærkt kulturliv er altafgørende vigtigt for en velfungerende hovedstad.

Fakta
Statens og kommunernes bidrag til kultur og idræt stiger i år til 23,7 milliarder kroner. Men hvordan bliver alle pengene fordelt? 

Altinget spørger et nyt hold af debattører: Sikrer den nuværende ordning bredden og mangfoldigheden, eller er det kun hovedstaden og den såkaldt elitære kultur, der nyder godt af kulturpengene? Eller er det lige omvendt nu med den nye regering? Skaber den offentlige kulturstøtte i virkeligheden et Danmark i to hastigheder? 

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det har vi i København. Og det har hele landet brug for. Men det er altså ikke nogen naturlov, at alt kulturliv skal ligge i hovedstaden!

Jeg har med stor interesse fulgt Altingets debatserie om kulturstøtten i Danmark. Jeg noterer mig, at ingen af debattørerne har erklæret sig uenig i regeringens overordnede målsætning om at skabe en bedre balance mellem statens indsats i hovedstaden og resten af landet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er positivt – og vigtigt, hvis vi skal indfri vores ambitioner om at styrke væksten og samtidig give borgere i hele Danmark nogle attraktive kulturtilbud.

Djursland, Nykøbing Falster og Helsingør løftes
Regeringen har med den mest omfattende udflytning af statslige arbejdspladser i nyere tid fulgt sine ord op med handling. Det gælder også på kulturområdet, hvor Statens Værksteder flyttes til Helsingør og dele af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og Kulturstyrelsen får et nyt liv i Nykøbing Falster i Statens Kulturarvskontor.

Samtidig bliver Jagt- og Skovbrugsmuseet lagt sammen med Dansk Landbrugsmuseum på Djursland. Der er ingen tvivl om, at det nye store museum både vil blive et nyt kraftcenter for vores kulturhistorie inden for jagt, skov- og jordbrug.

Kulturaftaler og Statens Kunstfond
Når det gælder de regionale kulturaftaler, har jeg besluttet at omfordele fra hovedstadsområdet, som jo i forvejen er godt stillet med hensyn til kulturtilbud, til fordel for resten af landet, som er mindre godt stillet med kulturtilbud. København giver således langt mindre per indbygger til kultur, end Aarhus og Odense gør.

Jeg vil også nævne, at jeg i de udpegninger, som jeg snart foretager til en række fagudvalg under Statens Kunstfond, vil tænke på hele landet som rekrutteringsgrundlag, således at udpegningerne kommer til at afspejle, at der på mange områder findes kompetente folk landet over. At der sidder folk med i Statens Kunstfonds udvalg, som repræsenterer hele landet, kan være med til at understøtte, at fonden fremmer spredningen af kunst i hele landet.

Hele Danmark skal have gavn af DR
Jeg vil – ligesom Carl Christian Ebbesen (DF) skrev i sit indlæg i debatten – gerne have en diskussion af, om DR er nok til stede i hele landet.

De fleste danskere betaler licens, men nogle gange virker det, som om DR's programmer afspejler institutionens placering i København.

DR har både produktionsindhold og administrative opgaver, som meget vel kunne håndteres andre steder end i hovedstaden, og jeg vil gerne arbejde for, at en større del af DR's produktion og administration flyttes væk fra hovedstaden. Succesen med at flytte børne- og ungdomsafdelingen til Aarhus kunne sagtens tænkes overført til andre dele af DR. Jeg vil derfor tage en dialog med DR for at fremme dette sigte.

Det Kongelige Teater skal samarbejde
Jeg vil understrege, at regeringens indsats for at skabe bedre geografisk balance ikke stopper her. For eksempel kan det være, at vi kan blive endnu bedre til at åbne vores nationale kulturinstitutioner endnu mere for alle dele af landet.

Et godt eksempel er den nye 4-årige aftale for Det Kongelige Teater, der lægger vægt på, at teatret – i endnu større grad end pt. – arbejder på at styrke samarbejdet med de øvrige aktører på scenekunstområdet, i Danmark repræsenteret ved projektteatre, egnsteatre, små storbyteatre, landsdelsscener, turnerende teatre og københavnske teatre.

Det Kongelige Teater skal både dele ud af sin viden og sine erfaringer og modtage inspiration fra andre aktører i provins og hovedstad.

Nyt kanonprojekt
Endelig overvejer jeg et nyt kanonprojekt, som skal gribe om den kultur, som ikke nødvendigvis er fysisk, men som gennem vaner, traditioner og tankesæt er med til at forme os som befolkning.

Det bliver et projekt, som giver alle mulighed for at debattere og byde ind med forslag til, hvad der er væsentligt at få med. Resultatet bliver et bud på, hvad der er med til at skabe national sammenhængskraft og gøre os til et folk med fælles kulturelle erfaringer.

Måske kan resultatet af debatten og projektet oven i købet bruges som udgangspunkt for emner til Unescos lister over verdenskulturarv. Den mulighed skal da afprøves, synes jeg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00