Debat

Hækkerup: Landbruget vil arbejde hårdt for fremtidens miljøindsats

DEBAT: Landbruget tager et stort ansvar for, at landbrugspakkens nye målrettede regulering ikke giver problemer for miljøet, skriver Karen Hækkerup, adm. direktør for Landbrug & Fødevarer.

Landbruget vil arbejde hårdt for at finde løsninger på fremtidens miljøindsats, skriver Karen Hækkerup, adm. direktør for Landbrug & Fødevarer. 
Landbruget vil arbejde hårdt for at finde løsninger på fremtidens miljøindsats, skriver Karen Hækkerup, adm. direktør for Landbrug & Fødevarer. Foto: Landbrug & Fødevarer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Hækkerup
Adm. direktør for Landbrug & Fødevarer

Jeg bliver jævnligt spurgt, om landmændene vil tage ansvar for at passe på naturen, når de nu får lov til at gøde mere. Det kan jeg forsikre, at landmændene vil.

Faktisk har jeg svært ved at se, hvordan den nye målrettede regulering kan få ben at gå på, uden en stor indsats fra landmændene.

Den målrettede regulering betyder, at der bliver forskel på, hvor meget man må gøde forskellige steder i Danmark. Det giver rigtig meget mening, for landbrugsjorden i Danmark er meget forskellig. Vi får nu lov at gøde mere, men vel at mærke uden at komme i problemer med den meget restriktive EU-regulering.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi passer på miljøet
Landmændene får ret til at gøde mere, men netop fordi landbrugsjorden er forskellig, vil det ikke være alle, der får en økonomisk fordel ud af det. Samtidig laves der miljøkompenserende indsatser, så den ekstra gødning ikke giver problemer for vandmiljøet.

Nogle af de ting, man kan gøre for miljøet, er at oprette ny skov eller lave minivådområder eller stenrev, der kan samle kvælstof op, så det ikke bliver et problem i vores vandmiljø.

Ingen er mere end landbruget interesserede i, at miljøet ikke lider overlast på grund af vores produktion. Og derfor tager vi ansvar for, at de miljøtiltag, der skal laves, hurtigst muligt kan blive til noget.

Karen Hækkerup
Adm. direktør for Landbrug & Fødevarer

Vi er utrolig glade for den landbrugspakke, der nu er vedtaget. Ingen er mere end landbruget interesserede i, at miljøet ikke lider overlast på grund af vores produktion. Og derfor tager vi ansvar for, at de miljøtiltag, der skal laves, hurtigst muligt kan blive til noget.

Arbejdet er i gang
Vi har sådan set allerede taget hul på arbejdet. Så så sent som i sidste uge sendte vi et brev rundt til en lang række kommuner, hvor vi opfordrer til at samarbejde om at finde de løsninger, der fremover skal regulere landmændenes kvælstofudledning.

Derfor inviterer vi gerne de ansatte i kommunens miljøafdelinger, politikere og natur- og miljøorganisationer med ud i plovfurerne, så de kan se både marker og vandløb. Vi vil gerne samarbejde med alle om at finde de bedste løsninger for fremtidens miljø og landbrug.

Vi har en unik viden om jorderne. Derfor ved vi, hvor vi får størst effekt af miljøreguleringen til mindst mulig gene for landmændene. Vi håber, at dialogen giver masser af gode input til, hvordan den målrettede regulering kan føres ud i livet.

Ingen byrder
I det hele taget er det glædelige ved den nye regulering, at den fremover kommer til at ske ved, at man ser på de faktiske forhold i landbrugserhvervet og ikke strikker ”one size fits all-løsninger” sammen bag et skrivebord.

Det her er ikke en sur byrde for os. Vi står faktisk og tripper for at komme i gang. Landbrugspakken er en gevinst både for erhvervet og for danske job. Den seneste tids debat har imidlertid vist, at mange er bekymrede for, hvilke konsekvenser pakken får for miljøet.

En stor del af debatten har handlet om kvælstofudledningen de første år af pakkens levetid. For mig er det en vigtig pointe, at der er bred enighed om, at pakken på langt sigt bliver en gevinst for miljøet. Vi medvirker gerne til at finde løsninger. Tag os bare på ordet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00