Hærchef: ”Vi skal ikke skamme os over brigaden”

KAMPKRAFT: Det danske forsvars nye brigade bliver blandt Nato's bedste, lyder det fra hærchef Michael Lollesgaard efter krads kritik fra Nato af brigadens kvantitet og kvalitet.

Foto: Morten Fredslund / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Danmarks nye brigade bliver ikke så svag og mangelfuld, som Nato fornylig vurderede i en evaluering af det danske forsvars planer for kapacitetsopbygning. Det er budskabet fra chefen for Hæren, generalmajor Michael Lollesgaard.

Lige nu arbejder han og resten af hæren målrettet med at opbygge en brigade på 4.000 mand, som Danmark har lovet Nato at have klar til udsendelse som mediumtung brigade i 2024 og som tung brigade i 2032.

”Når vi er færdige med at opbygge brigaden ved udgangen af 2023, så skal vi ikke skamme os over den. Så vil den være i top tre i Nato i forhold til udrustning, kommunikation og så videre,” fastslår Michael Lollesgaard, der blev chef for Hæren i 2019.

Kvantitative og kvalitative begrænsninger
Forsikringen fra hærchefen kommer efter, at Nato i et såkaldt ”Defence Planning Capability Review” i slutningen af oktober gav Danmark drøje hug. Forsvarsalliancen vurderede, at den danske brigade vil have alvorlige mangler hvad angår både kvalitet og kvantitet.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

”Den ønskede medium infanteribrigade leveres med 24 måneders varsel og med talrige kritiske kvantitative og kvalitative begrænsninger i kampevne, kampsupport og kampsupportservice mindst indtil 2024. I betragtning af antallet af kapacitetsbegrænsninger inklusive kampkraft, lav parathed og et lille antal kampafgørende ammunition, er der stadig tilbage at se, om Danmark vil være i stand til at møde kravet om at udvikle en fuldt kapabel tung infanteribrigade som anmodet om i 2032,” skriver Nato i sin vurdering, som blev vedtaget på et møde mellem Nato's forsvarsministre i slutningen af oktober.

Så længe der er huller i brigadens udformning og kampevner, så vil det være svært for Nato for alvor at drage nytte af den danske brigade, hvis eksempelvis Rusland en dag skulle finde på at angribe Nato's østlige flanke i de baltiske lande eller Polen.

”Indtil disse kritiske mangler er afhjulpet, vil den danske hærs operationelle nytte i en højkonflikt mod en peer-konkurrent forblive begrænset,” fastslår Nato i vurderingen.

Købe nye køretøjer
For at give brigaden tilstrækkelig kampkraft skal Danmark enten udstyre sine netop indkøbte Piranha V pansrede mandskabsvogne med kanoner og antitankmissiler eller købe nye infanterikampkøretøjer til at supplere Hærens nuværende 45 CV9035 infanterikampkøretøjer, lyder vurderingen fra Nato.

0:000:00