Debat

Hæstorp: Danmark inspirerer til bæredygtig sundhed

DEBAT: Der er mange gevinster ved at koble sundhedspolitik med miljøpolitik. Det skal vi vise frem, når fagfolk verden over mødes i København i dag til CleanMed-konference om bæredygtig sundhed, skriver Sophie Hæstorp Andersen.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S)
Regionrådsformand i Region Hovedstaden

Fakta

Den internationale konference CleanMed Europe afholdes i København 19.-21. oktober 2016.
Deltag i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

I disse dage er fagfolk fra hele verden samlet i FN-byen i København til en stor CleanMed-konference for at inspirere hinanden og drøfte nye bæredygtige sundhedsløsninger i hospitalsdriften. Udgangspunktet er FN's bæredygtighedsmål fra 2015, der blandt andet har fokus på sundhed og trivsel, bæredygtig energi, klima, rent vand og bæredygtige byer.

Sundhed og miljø går på mange måder hånd i hånd. Når luften og vandet er rent, lever vi længere, bliver mindre syge og har dermed også mindre brug for pleje på hospitalet.

Sophie Hæstorp Andersen
Regionrådsformand, Region Hovedstaden

Lige netop koblingen mellem sundhed og miljø er et område, som Danmark udmærker sig på og har en del at byde ind med.

Konferencen, som er den største i Europa om bæredygtig sundhed, vil derfor kunne inspirere den brede vifte af fagfolk, som deltager – lige fra læger og teknikere til planlæggere og økonomer, der alle på forskellig vis arbejder med koblingen mellem sundhed og miljø – til, at vi sammen kan gøre det endnu bedre og rykke os i en mere sund og miljørigtig retning.

Sundhed og miljø går hånd i hånd
Sundhed og miljø går på mange måder hånd i hånd. Når luften og vandet er rent, lever vi længere, bliver mindre syge og har dermed også mindre brug for pleje på hospitalet.

Omvendt kan hospitalerne også påvirke miljøet og dermed vores sundhed gennem det store forbrug af elektricitet, vand, mad, hospitalsudstyr, kemikalier og lægemidler, der skal til, når de mange patienter er indlagt og skal behandles. Vi skal derfor tænke bæredygtighed ind i hospitalernes drift.

Vores bidrag
Region Hovedstaden bidrager til konferencen ved at vise de internationale deltagere nogle af vores innovative, grønne projekter og fortælle om, hvordan løsningerne i Danmark ofte udvikles i et samarbejde mellem offentlige og private virksomheder. Det ser vi frem til.

Region Hovedstadens politikere er meget optagede af at forebygge sygdom ved at minimere miljøpåvirkningerne og tilskynde en sundere livsstil. Når færre bliver syge af miljøskabte og livsstilsrelaterede sygdomme, kan ressourcerne bruges til andet end dyre hospitalsbehandlinger. Samtidig betyder det meget for menneskers livskvalitet at de er sunde og raske, og at vandet i vandhanen, jorden i haven og luften, de indånder, er ren.

Energibesparende tiltag
Derfor har vi i Region Hovedstaden sat gang i en række tiltag, der hver især bidrager til en grønnere og sundere region og til at skabe innovation, vækst og arbejdspladser.

Vi samarbejder med private virksomheder om grønne løsninger på hospitalerne, for eksempel om at spare på energien, lave energirenoveringer, installere solceller samt rense spildevandet og spare på vandet.

Vi stiller vores affaldsmaterialer til rådighed for virksomheder og forskningsinstitutioner, der ønsker at afprøve innovative indsamlings- eller behandlingsmetoder. Det gavner hospitalernes økonomi, virksomhedernes innovation og mulighed for at udvikle nye løsninger til for eksempel eksport og ikke mindst klima og miljø.

Regionens politikere har besluttet at energirenovere en stor del af bygningsmassen ved at gennemføre Danmarks største såkaldte ”ESCO-projekt”. Dette skal bidrage til at opnå CO2-besparelser svarende til 60 procent af udledningen i 2013.

Desuden har regionen netop vedtaget en plan for at udfase hormonforstyrrende stoffer i hospitalsudstyr. Og der er i budget 2017 afsat penge til at øge andelen af økologi i hospitalskøkkenerne, fordi vi kan se, at sund, lokalproduceret mad betyder noget for patienternes sundhed og samtidig gavner klima og miljø.

Samtidig arbejder vores hospitaler med minimering af madspil til gavn for både økonomi og miljø – og sender rester til genanvendelse.

Endelig kan medarbejdere på flere af regionens hospitaler låne elcykler gratis, de kan få repareret deres cykel i arbejdstiden, ligesom mange ansatte kan bruge regionens el-pulje-biler til transport til møder.

Mange gevinster
Det gør vi, fordi der er mange gevinster for både det enkelte menneske og for samfundet ved at samtænke sundhed og miljø. For eksempel dør næsten 20 mennesker af luftforurening for hver gang, der dør ét menneske i trafikken.

Hormonforstyrrende stoffer mistænkes for at nedsætte frugtbarheden, give testikel- og brystkræft, øge risikoen for diabetes og fedme mm. Ny forskning peger på at skadevirkningerne koster EU over en billion kroner om året. Omvendt har cykling en stor dokumenteret effekt på borgernes sundhed. En million færre sygedage per år, det er den positive konsekvens af, at borgerne i Region Hovedstaden bruger cykling så flittigt.

Jeg håber derfor, at vi med CleanMed-konferencen er med til at sætte koblingen mellem sundhed og miljø på dagsordenen både her i landet, men også rundt om i verden, så vi fremover får endnu bedre løsninger til gavn for mennesker, natur og samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)









0:000:00