Kommentar af 
Harun Demirtas

Harun Demirtas: Mors egen mad smager bedst – også på Sjælsmark

KOMMENTAR: Politikerne nægter børn og voksne på Sjælsmark en kogeplade, fordi familierne ikke må leve "i luksus". Men det er ikke en luksus at få oplevelsen af mors egen mad. Det burde være en selvfølge i Danmark, skriver Harun Demirtas.

"Tænk, hvor mange børn der i dag ikke må få mors mad!" skriver Harun Demirtas. (Arkivfoto)
"Tænk, hvor mange børn der i dag ikke må få mors mad!" skriver Harun Demirtas. (Arkivfoto)Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Harun Demirtas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udlændingepolitik var emnet i seneste uges Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard som vært.

Selvom undersøgelser viser, at det ikke længere er udlændinge og flygtninge, danskerne går mest op i op til folketingsvalget, er det stadig et emne, de fleste danskere forholder sig til.

I Debatten talte man nu om de børn, der lever på Sjælsmark under vilkår, som risikerer at gøre dem syge, og som derfor giver mange anmeldelser til kommunen.

Da politikere som Martin Henriksen og Mattias Tesfaye i debatten blev spurgt om, hvad de har tænkt sig at gøre ved forholdene for børnene, kastede de bolden over på forældrene på Sjælsmark, som ikke har mange ressourcer. De sagde: Det er forældrenes ansvar.

Fakta
Harun Demirtas er tidligere flygtning og arbejder til daglig som sygeplejerske. Harun Demirtas har været rådgiver for unge LGBT-personer samt rådgivet om hiv og aids. Desuden er han næstformand i Dansk Sygeplejeråd kreds H samt bestyrelsesmedlem i Aids-Fondet.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Undskyld? Hvad har I tænkt jer? Det kunne være jeres børn. 

Hvor mange forældre har I mødt, der bevidst ønsker gøre deres børn syge?

Det er ikke en menneskeret. Og nej, der er heller ikke en lov om det. Men burde det ikke være en selvfølge, at alle børn uanset alder bør få mors mad?

Harun Demirtas

Hvis man vælger Sjælsmark i stedet for at rejse til et ødelagt land og uvished, er man netop en ansvarsfuld forælder. Men det kan mennesker, der nærmest er født med en guldske i munden, ikke forstå.

Derfor behøver de ikke have dårlig samvittighed. Men de bør som udgangspunkt i det mindste vise lidt mere respekt for dem, som ikke har fået lige så meget retfærdighed her i livet, som de selv har.

Ingen forældre bør stemples som uansvarlige. Især ikke hvis disse forældres børn bliver syge af det system, politikerne selv er med til at skabe. Det er politikerne selv, der er uansvarlige!

Tit tænker jeg: Hvad er det egentlig, der sker med dansk politik?

Mens man som almindelig borger drømmer om, at politikere skal tage ansvar for problemstillinger i samfundet og løse dem på vegne af os, hører vi dem nu at stå og forsvare et dansk asylsystem, der gør børn syge. Dermed lægger de ansvaret fra sig.

Nogle siger, at børnefamilierne må ud af Sjælsmark. Og det er drømmen for de familier – og også den allerbedste løsning. Men så længe Sjælsmark eksisterer, er der konkrete problemer, som vi må se på. For eksempel at børnene ikke kan få broccoli på grund af asylcentrets regler.

Børnene skal lære at leve med regler, som de ikke kan forstå. Familierne bliver behandlet som nogle, der aldrig har haft et velfungerende liv, eller haft et hjem med adgang til teknologi, køkken eller bad.

Læs også

Vi behandler børn og voksne så usselt, at vi nærmest nægter dem en kogeplade eller et køleskab, fordi vi tror på, at de vil få et håb eller opfatte deres liv som luksus, hvis de fik en kogeplade. Men vi glemmer dette:

Tænk, hvor mange børn der i dag ikke må få mors mad!

Min familie og jeg prøvede selv at bo på et asylcenter. Da vi efter et stykke tid i asylcentret i sin tid fik lov til at få en kogeplade og køleskab, kan jeg huske, at det gjorde en stor forskel for os.

Jeg påstår ikke, at børn sulter, eller at nogen ikke får mad i asylcentre. Omvendt var der altid masser mad. Men problemet var bare, at der var kantinemad på bestemte tidspunkter på dagen. Og det var ikke mors mad.

Vi ved allesammen godt, at mors mad er bedst. 

I de øjeblikke, min mor genopvarmede kantinemaden og rørte rundt i det et par gange i en gryde, blev det i mine børneøjne pludselig til mors mad. Det smagte ikke af kantine. Det smagte af mors mad.

Mens min mor glædede sig over endelig at kunne få lov til at varme maden igen eller bare et glas mælk om natten til mig og min søster, kunne det glæde mig at se, hvordan min mors entusiasme kunne få kantinemaden til blive mors mad.

Det er ikke en menneskeret. Og nej, der er heller ikke en lov om det. Men burde det ikke være en selvfølge, at alle børn uanset alder bør få mors mad?

Godt nok har de ikke ret til at bo her. Men bør vi ikke stadig behandle de børn ordenligt, så de i fremtiden også husker vores nation som ordenlig og respektfuld?

-----

Harun Demirtas er tidligere flygtning og arbejder til daglig som sygeplejerske. Harun Demirtas har været rådgiver for unge LGBT-personer samt rådgivet om hiv og aids. Desuden er han næstformand i Dansk Sygeplejeråd kreds H samt bestyrelsesmedlem i Aids-Fondet. Kommentaren er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harun Demirtas

Næstformand, Dansk Sygeplejeråd
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen 2012), sygeplejerske (Metropol 2016)

0:000:00