Kommentar af 
Heino Knudsen

Heino Knudsen: Fortidens synder forurener grundvandet

KOMMENTAR: Beskyttelse af drikkevandet mod de mange forskellige forureninger er et kapløb mod tiden. Det kræver en hård prioritering i den enkelte region hver eneste dag, skriver Heino Knudsen (S).

I dag fører pesticider til flest lukninger af vandværksboringer. Regionerne har de seneste år fundet flere og mere alvorlige pesticidpunktkilder, skriver Heino Knudsen (S).
I dag fører pesticider til flest lukninger af vandværksboringer. Regionerne har de seneste år fundet flere og mere alvorlige pesticidpunktkilder, skriver Heino Knudsen (S).Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvert år bruger de fem regioner tilsammen over 400 millioner kroner på jordforureningsopgaven.

Det er mange penge, men der ligger også en stor, presserende opgave i at beskytte mennesker og miljø mod jordforurening. Ikke mindst beskyttelse af grundvandet – og dermed vores drikkevand – er en opgave, der brænder på og kræver regionernes fokus.

I Danmark kommer alt vores drikkevand fra grundvandet. Vi er så heldige, at grundvandet har en naturligt god kvalitet, så vandværkerne kan pumpe det op, og efter en simpel vandbehandling er det klar til at blive sendt ud til din og min vandhane.

Desværre er grundvandet truet af forurening mange steder. Det er især fortidens synder, der forurener grundvandet – spild og nedgravede kemikalier fra en tid, hvor der ikke var samme fokus på at holde forureninger væk fra grundvandet. Det er her, at regionerne har en stor og vigtig opgave.

Fakta
Heino Knudsen (S) er formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer og regionsrådsformand i Region Sjælland.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Helt tilbage i 1980'erne blev indvindinger og hele vandværker lukket på grund af forurening med chlorerede opløsningsmidler. Stofferne bliver brugt i industri og renserier, og flere af stofferne er stærkt kræftfremkaldende i meget små koncentrationer.

I dag lukker stofferne ikke længere vandværker – men kun fordi regionerne har styr på opgaven og målretter indsatsen mod de forureninger, der udgør den største trussel for grundvandet.

Blot et enkelt renseri kan let koste regionen ti millioner kroner i undersøgelser og oprensning – og dem har der været mange af.

I dag er det pesticider, der er årsag til flest lukninger af vandværksboringer. Regionerne har de seneste år fundet stadig flere og mere alvorlige pesticidpunktkilder, hvilket eksempelvis kan være gamle spild på vaske- og fyldepladser, hvor pesticiderne har været håndteret på maskinstationer, gartnerier eller ganske almindelige landbrug.

Her findes stofferne i langt højere koncentrationer end det, der sprøjtes ud på markerne, og det muldlag, der skal sikre nedbrydning af stofferne, er fraværende.

Derfor kan de ret små arealer med høje koncentrationer være et større problem for grundvandet og vandværkerne end de store arealer med små koncentrationer.

Det stigende fokus på pesticider betyder, at vi stadig bliver klogere på, hvor mange pesticidforureninger regionerne skal tage sig af.

De jordforureninger, som vi arbejder med, skyldes spild, udsivning og deponeringer, der er sket mange år tilbage i tiden, og forureningerne siver langsomt, men sikkert ned mod grundvandet og videre mod vandværkernes boringer.

Det føles nogle gange som et kapløb mod tiden at beskytte drikkevandet mod de mange forskellige forureninger, og der er ingen tvivl om, at det kræver en hård prioritering i den enkelte region hver eneste dag.

Men prioriteringen er vigtig og ikke til at tage fejl af: Nemlig at vi får mest muligt rent grundvand og drikkevand for pengene.

-----

Heino Knudsen (S) er formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer og regionsrådsformand i Region Sjælland. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dokumentation

Chlorerede opløsningsmidler

Er en fællesbetegnelse for en gruppe kraftige affedtningsmidler, som blandt andet omfatter tetrachlorethylen, trichlorethylen, dichlorethylen, vinylchlorid og trichlorethan. Flere af stofferne er stærkt kræftfremkaldende i meget små koncentrationer.

Chlorerede opløsningsmidler er hovedsageligt blevet anvendt til kemisk tøjrensning, affedtning i elektronik- og metalindustrien og som opløsningsmidler i maling og lak.

Forbruget toppede i 1960'erne og 1970'erne med op til 12.000 tons om året. I dag bruges under 1.000 tons om året. Kvalitetskriteriet for summen af stofferne i grundvandet er en mikrogram per liter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00