Heitmann og Løhde deler ansvaret for sundhed

ORDFØRERPOSTER: Venstre har fordelt ordførerskaber til folketingsgruppen. Jane Heitmann er valgt som formand for Sundheds- og Ældreudvalget, men Sophie Løhde bliver sundhedsordfører for Venstre.

Sophie Løhde er udpeget som Venstres sundhedsordfører.
Sophie Løhde er udpeget som Venstres sundhedsordfører.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenSigne Løntoft

Venstre har sat navne på sine nye ordførere, og tidligere sundhedsminister Sophie Løhde bliver ny sundhedsordfører. 

Det var ellers ventet, at den post ville tilfalde Jane Heitmann, som er valgt som formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Efter Venstres konstituering står det dog klart, at partiet fordeler rollerne sådan, at Heitmann tager sig af posten som ældreordfører og samtidig bliver formand for Udvalget Vedrørende Det Etiske Råd. Tidligere sundhedsminister og innovationsminister Sophie Løhde bliver sundhedsordfører. 

Sophie Løhdes interesse for sundhedsområdet startede, da hun som 18-årig blev valgt ind i amtsrådet i Frederiksborg Amt. Siden har hun blandt andet siddet i sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune, været medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden og været psykiatri-, forebyggelses- og sundhedsordfører i Folketinget, før hun blev sundhedsminister i 2015.

I sidste regeringsperiode var hun som innovationsminister med i inderkredsen, da regeringens sundhedsreform skulle udtænkes, eftersom reformen var en del af Løhdes sammenhængsreform.

Tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby er valgt til børne- og undervisningsordfører. Hun oplyser på Twitter, at hun desuden vil sidde i sundhedsudvalget.

Flere dages uro
Ordførerudnævnelserne kommer efter flere dages uro i Venstre, hvor mandagens valg af ny gruppeledelse først satte sindene i kog hos flere.

Det skyldtes, at Inger Støjberg blev fravalgt til næstformandsposten, der i stedet gik til Sophie Løhde. 

Derfor havde den nyudpegede gruppeformand, Kristian Jensen (V), på forhånd lovet, at Inger Støjberg skulle have en "tung post" i folketingsgruppen. Hun er nu udpeget som ny retsordfører for partiet. 

Fordelingen af ordførerskaber sker, mens Venstre holder sommergruppemøde på Kragerup Gods. Mødet slutter lørdag.

0:000:00