Henrik Dam Kristensen om delvis nedlukning af Folketinget: Det er en beskyttelse af demokratiet

LUKKET: Når Folketinget neddrosler sine aktiviteter i de kommende to uger, er det i virkeligheden et forsvar for demokratiet, siger Folketingets formand. Lovforslag og samråd udskydes, men samtidig bliver folketingsmedlemmerne beskyttet mod coronavirussen.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

I sidste ende er det en beskyttelse af demokratiet, når Folketinget vælger at lukke delvis ned for sit arbejde.

Det siger folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S).

”Jeg er optaget af, at vi har et Folketing, der kan fungere, og det kræver, at der er folketingsmedlemmer, som kan stemme. Dermed er vores foranstaltninger også et forsøg på at beskytte demokratiet, så Folketinget ikke lige pludselig bliver lagt ned af, at alle bliver smittet med corona.”

I kølvandet på regeringens tiltag mod coronasmitten i Danmark har kernen i det danske demokrati, Folketinget, valgt at skrue gevaldigt ned for sine aktiviteter.

Men det, som ikke er lige så vigtigt og kan vente, som for eksempel beslutningsforslag og forespørgselsdebatter, og den lovgivning, der ikke har en hastende karakter, det lader vi for en periode ligge. Det mener jeg sådan set ikke, at vores demokratiet lider under.

Henrik Dam Kristensen (S)
Formand for Folketinget

Det har den konsekvens, at folketingsmedlemmerne i de kommende to uger blot behandler og vedtager de lovforslag, der er akut nødvendige for håndteringen af coronavirussen.

Det betyder, at behandlinger af planlagte lovforslag, der ikke er akutte, bliver udsat. Det samme gælder for beslutningsforslag, forespørgselsdebatter og samråd.

Folketinget er ikke sendt hjem
Men det er nødvendigt, at landets folkevalgte følger samme eksempel som resten af befolkningen, mener folketingsformanden:

”Det er alt sammen en konsekvens af den situation, som Danmark står i. Og det ville være helt utænkeligt, hvis folketingsmedlemmerne ligesom resten af befolkningen ikke skulle tage de retningslinjer alvorligt,” siger Henrik Dam Kristensen.

Men det er ikke ensbetydende med, at Folketinget lukker helt ned:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00