Aktører glæder sig over S-regeringens boligpolitiske mål

AFTALE: Den nye regering vil gøre det nemmere for almindelige lønmodtagere at bo i storbyerne, og det glæder to aktører. Få overblik over punkterne på boligområdet i den politiske aftale, som Mette Frederiksen (S) har indgået med sine støttepartier. 

Socialdemokratiet lagde allerede i valgkampen op til at udvide kommunernes muligheder for at kræve almene boliger i storbyerne.
Socialdemokratiet lagde allerede i valgkampen op til at udvide kommunernes muligheder for at kræve almene boliger i storbyerne.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Almindelige lønmodtagere skal i højere grad have råd til at bo i landets største byer.

Det fremgår af den politiske aftale, som skal danne rammerne for en ny S-regering.

Helt konkret skal der tages ”et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger”, og så får kommunerne i højere grad mulighed for at kræve, at ”op til en tredjedel af nye boliger skal være almene”.

”Det er vigtigt, at aftalen ser ud til at give kommunerne mulighed for at stille betingede byggetilladelser til almene boliger. Det er en forudsætning for sammenhængskraften i byerne, at der er boliger, som kan betales af danskere med almindelige indkomster,” siger administrerende direktør i BL (Danmarks Almene Boliger) Bent Madsen til Altinget.

”Det er dejligt og positivt, at en ny regering vil gøre noget ved de udenlandske kapitalfonde. I dag har fondene mulighed for systematisk at omdanne lejeregulerede lejeboliger til lejligheder med en fordobling af lejen, og det er med til at holde danskere med almindelige indkomster uden for byerne,” supplerer landsformand for Lejernes Landsorganisation (LLO) Helene Toxværd, der håber, at hensigtserklæringen ledsages af et konkret opgør med boligreguleringslovens paragraf 5, stk 2. 

Både opgøret med de udenlandske kapitalfonde og opførelsen af flere almene boliger indgik også som centrale punkter i Socialdemokratiets boligudspil fra valgkampen.  

Kommunerne har hidtil kun haft mulighed for at reservere 25 procent af nye boligområder til almene boliger. 

{{toplink}}
Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Udvidet dispensation til ghettosammensætning
Den "politiske forståelse” mellem Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten indeholder i alt tre punkter på boligområdet.

Dokumentation

Det siger "den politiske forståelse" om boligområdet:

En ny regering vil:

Understøtte gode boligmuligheder i hele landet. Afhængig af hvor man bor i Danmark, er der forskellige udfordringer, som en samlet boligpolitik skal tage sigte på at løse:

1. I de større byer har mange mennesker med almindelige lønninger ikke råd til at bo. For at imødegå det er der blandt andet brug for et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger, samt at kommunerne får mulighed for at stille betingede byggetilladelser, hvor op til en tredjedel af nye boliger skal være almene og opføres hurtigt.

2. I landdistrikterne oplever borgere og virksomheder, at deres muligheder for at optage realkreditlån afgøres af andre forhold, end det er tilfældet i andre dele af Danmark. En ny regering vil derfor igangsætte et arbejde, der skal undersøge problemet.

3. En ny regering vil vurdere, om mulighederne for at opnå dispensation fra kravet om at nedbringe andelen af familieboliger i de mest udsatte boligområder i konkrete tilfælde kan udvides uden for de største byer. Behandlingen af dispensationsansøgninger for de mest udsatte boligområder skal evalueres, så der fremadrettet sikres størst muligt fleksibilitet for kommuner og boligorganisationer til at tilrette udviklingsplaner efter lokale forhold.

Kilde: "Retfærdig retning for Danmark"










0:000:00