Her er tobaksplanen: Sådan vil regeringen få unge til at stoppe med at ryge

DOKUMENTATION: Cigaretpakker skal koste 50 kroner, skoletiden for unge under 18 år skal være røgfri og cigaretpakker skal være neutrale. Det er nogle af de tiltag, regeringen har præsenteret for at sikre et røgfrit liv for de unge.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Cigaretterne skal gemmes væk, mere kontrol i butikkerne og forbud mod rygning på skoler, gymnasier og erhvervsskoler.

Regeringen præsenterede torsdag morgen en stribe initiativer, som skal forhindre børn og unge i at ryge. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil hæve prisen på en pakke med 20 cigaretter fra 40 kroner i dag til 50 kroner. Regeringen vil hæve prisen ad to omgange, så prisen stiger med fem kroner i 2020 og med yderligere fem kroner i 2021.

“Rygning er en af vores allerstørste dræbere. Det er ekstremt vanedannende og umådeligt svært at holde op igen. Alligevel er der hver dag 40 nye unge mennesker, som begynder at ryge. Det er dybt bekymrende, og det er det, vi nu vil sætte ind mod med en samlet handleplan, der skal få de unge til at holde sig fra cigaretterne,” siger Magnus Heunicke. 

Ifølge regeringen vil prisstigningen medføre et fald i det samlede cigaretforbrug på ti procent.

Afgiftsstigningen skal være en del af finanslovsforhandlingerne. Sundhedsminister Magnus Heunicke har inviteret alle Folketingets partier til forhandlinger om en samlet handlingsplan mod børn og unges rygning.

Røgfri skoletid
Regeringen vil forbyde salg af cigaretter på alle uddannelsesinstitutioner og indføre forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af unge under 18 år.

Det skal altså også gælde erhvervsskolerne, som indtil videre har været fritaget.

Folkeskoler skal være helt røgfri i skoletiden, og det skal også gælde uden for skolen.









0:000:00