Heunicke nægter at stemme for nye EU-krav til beskyttelse af havmiljøet

Danmark vil afstå fra at stemme om nye skrappe EU-krav til beskyttelse af havbunden, og det møder kritik fra grøn kant.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Den danske regering kommer ikke til at stemme for nye strikse krav til at beskytte havbunden.

Det har miljøminister Magnus Heunicke (S) besluttet.

Det fremgår af et såkaldt rammenotat fra Miljøministeriet, der er sendt til Folketinget. Her lyder det, at de nye krav ikke hviler på et tilstrækkeligt fagligt grundlag til, at Danmark kan støtte dem.

”Danmark agter på den baggrund at afstå fra at stemme om forslaget og vil samtidig afgive en række bemærkninger til EU-Kommissionen,” skriver Miljøministeriet.

EU’s medlemslande kan stemme om forslaget skriftligt indtil 3. marts. Men Kommissionen skal altså ikke forvente at få hverken en tommelfinger op eller ned fra Danmark. I stedet vil regeringen komme med input til forslaget, fremgår det af notatet.

Med det stærkt stigende pres, der er derude, er vi nødt til at komme videre med en stærk havplan med beskyttelse af havbunden.

Thomas Kirk Sørensen
Havbiolog, WWF

Her påpeger Miljøministeriet også, at man ikke kan vurdere de økonomiske konsekvenser ved forslaget, men at de kan få betydning for fiskeri og råstofindvinding.

Konkret handler forslaget fra EU-Kommissionen om at indføre to nye såkaldte tærskelværdier, der skal sikre bedre beskyttelse af havbunden. Tærskelværdierne betyder, at maksimalt to procent af hver enkelt havbundsnaturtype må være tabt i fremtiden. Og derudover må maksimalt 25 procent af hver havbundsnaturtype være i dårlig tilstand.

EU-Kommissionen argumenterer for de nye tærskelværdier med, at man er nødt til at tage en forsigtighedstilgang, hvor man sætter så strikse krav som muligt. Årsagen er, at ødelæggelser ofte er irreversible, og derfor har store konsekvenser for havmiljøet.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00