Højere mindsteløn i byggeriet kan betyde knald eller fald ved OK20

KAMPSTART: Dansk Byggeri går efter blød landing i overenskomstforhandlingerne, men baglandet i 3F er klar til hård konfrontation. Nyvalgt 3F-formand afviser kategorisk at havne i en situation, hvor han er i opposition til sine medlemmer.

Forhandlingerne på byggeriets område omfatter omkring 100.000 lønmodtagere, men kan få afgørende betydning for overenskomstforhandlingerne for 600.000 privatansatte.  
Forhandlingerne på byggeriets område omfatter omkring 100.000 lønmodtagere, men kan få afgørende betydning for overenskomstforhandlingerne for 600.000 privatansatte.  Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

"Skål på en blød landing," siger Lars Storr-Hansen og klinker demonstrativt sin cola mod Claus von Ellings, som trækker forsigtigt på smilebåndet, men undlader at svare.

Direktøren for Dansk Byggeri og den nye formand for byggegruppen i 3F har netop overstået det rituelle pressemøde, som indleder overenskomstforhandlingerne på byggeriets område – og reelt udgør startskuddet til overenskomstforhandlingerne for 600.000 privatansatte.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Udenfor i kulden varmer et par hundrede byggefolk og sympatisører sig med pølser, brandtaler og hård rock. 

Jeg kommer ikke til at stå i en situation, hvor jeg er i opposition til mine medlemmer.

Claus von Elling
Formand, Byggegruppen 3F

Det faglige netværk 'Arbejdere i bevægelse' har fået kørt medlemmer ind i busser fra Jylland og Fyn for at markere starten på den "overenskomstkamp", som de efter eget udsagn mobiliserer til – og for at slå fast med syvtommersøm, at der denne gang skal leveres på problemerne med social dumping.

Der er en del mere opmærksomhed, end man er vant til i Dansk Byggeri.

"Hvis de mennesker, der står derude, er her for at give deres forhandlere en positiv og varm velkomst, og er klar til at vaske tavlen fra 2017 ren, jamen så er det jo udtryk for et positivt bagland. Men hvis det er et udtryk for, at forventningerne til forhandlerne ligger et helt andet sted, end resultatet har ligget i andre år, så kan det måske være en udfordring," siger Lars Storr-Hansen.

OK17 spøger i kulissen
Selv for nedrullede persienner udgør det taktfast støjende publikum ude foran mødesalen i Dansk Byggeri en konstant påmindelse om den seneste overenskomstfornyelse i 2017.

Dengang stemte 77 procent af medlemmerne af byggegruppen i 3F nej til den aftale, som deres egne fagbosser havde forhandlet. Kun takket være det såkaldte sammenkædningsprincip, hvor stemmerne fra alle brancher vurderes samlet, undgik man storkonflikt.

Dokumentation

Køreplan for OK20

Optakten: Mandag 9. december mødes parterne på byggeriets område for at fastlægge rammerne for overenskomstforhandlingerne. Deres forhandlinger omfatter knap 180.000 lønmodtagere.

Startskuddet: 8. januar indledes forhandlingerne på industriens område med et sættemøde mellem CO-industri og Dansk Industri. Herefter er OK20 officielt fløjtet i gang.

Spydspidsforliget: Parterne i industrien forsøger i løbet af februar som de første at nå et forlig for de knap 230.000 ansatte. Forliget kaldes spydspidsforliget, fordi det udstikker linjen for løndannelsen på de øvrige områder.

Ketchupeffekten: I perioden februar-marts forventes forligene i de øvrige brancher at falde på plads. Først på transportområdet og derefter på øvrige områder såsom handel og service, finans, slagteri, rengøring og byggeri.

Lykkes det ikke at opnå forlig på enkelte områder, kan forhandlingerne ende i forligsinstitutionen.

Urafstemningen: Når alle forlig er faldet på plads, sendes resultatet til urafstemning, som forventes afsluttet i april.


0:000:00