Højskoler og folkeoplysning modtager corona-hjælpepulje

CORONA: En pulje på henholdsvis 54 og 40 millioner kroner skal hjælpe højskoler og folkeoplysningen igennem den kommende tid. Dansk Folkeoplysnings Samråd kritiserer den lange ventetid.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Bech RønsholtMaja Hagedorn

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at landets højskoler for tiden er tømt for kursister. Det samme gælder aftenskoler, daghøjskoler og Folkeuniversitet.

Nu skal en hjælpepulje kompensere for den manglende deltagerbetaling, så tilbuddene kan overleve den kommende tid, indtil det igen er muligt at invitere kursister tilbage på skolerne.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet

Regeringen er sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet blevet enige om at udvide den økonomiske hjælp til folkehøjskolerne og er i samme ombæring nået til enighed om, hvordan aftenskoler, dagshøjskoler og Folkeuniversitets skal modtage hjælp. 

Aftenskolerne er meget pressede af situationen. De har gået hele januar og ventet på besked. I dag er det lønningsdag, og først her til morgen bliver de orienteret om den aftale, der betyder, at de rent faktisk kan udbetale løn.

Per Paludan Hansen
Formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd

Minister: Folkehøjskoler står i skrøbelig situation
Selv siger kulturminister Joy Mogensen (S) om håndsrækningen: 

"Folkehøjskolerne ligger øde hen og mister derved en stor del af deres indtægtsgrundlag fra eleverne. Det stiller folkehøjskolerne i en yderst skrøbelig position, og vi vil ikke efterlade dem tilbage på perronen."

"Derfor kan de beholde deres statstilskud og kan nu også få kompensation for det økonomiske tab, de manglende kursister medfører," tilføjer hun.

I aftalen lyder det, at folkehøjskolerne får en samlet kompensationsordning fra 9. december til 7. februar 2021. Dermed kan højskolerne blive kompenseret for op mod 90 procent af den tabte betaling. 

For Folkeoplysningen, voksenundervisning, daghøjskoler og Folkeuniversitetet gælder også kompensation for 90 procent af den tabte deltagerbetaling.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00