Debat

Holstebro laver plasthandleplan: "Ikke bare et stykke skrivebordsarbejde"

DEBAT: Når vi bruger plastik, glemmer vi ofte at reflektere over, om det egentlig er nødvendigt. Men vi skal stille krav til emballagen på de produkter, vi køber, og derfor har man i Holstebro besluttet at lave sin egen plasthandleplan, skriver borgmester H.C. Østerby (S).

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af H.C. Østerby (S)
Borgmester i Holstebro Kommune

Plastik. Et fantastisk materiale, som indgår og anvendes med stor succes i vores hverdag både i hjemmet, i fritiden og på jobbet. Men også et materiale, som på grund af vores måde at producere, anvende og bortskaffe det på er blevet til et problem.

Vi har alle set billederne af døde fugle og døde hvaler med maven fuld af plastikrester. Og jeg tror, vi alle forstår, at vi er nødt til at gøre noget ved det.

I Holstebro Kommune bruger vi for eksempel 350.000 kroner årligt på at holde vores strande rene. Vi fjerner mange slags affald, og plastik udgør en væsentlig del her. Lige fra fiskekasser og rengøringsdunke til vatpinde og drikkeflasker.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

De ting, vi finder på stranden, kan vi se med det blotte øje. Men der er også mikroplastik i vandmiljøet og i naturen. Vi kan bare ikke se det. Det kommer eksempelvis fra dækslid og fra bunden af vores kondisko, som langsomt slides af, når vi går. Det kommer også fra større plastdele, som nedbrydes og ender som mikroskopiske dele, der bliver spist af fisk og dyr. Ingen kender endnu rigtig effekterne. Men at der er et problem, er ingen vist i tvivl om.

Reflekterer vi?
I Holstebro Kommune har vi indset problemet, og vi har også indset, at vi har en rolle at spille som kommune i forhold til at gøre noget ved problemet.

I Holstebro Kommune har vi besluttet at lave en plasthandleplan, som skal se på vores handlemuligheder, og hvordan vi kan bidrage til at gøre en forskel over for et problem, som alle har et ansvar for at håndtere.

H.C. Østerby (S)
Borgmester i Holstebro Kommune

Som kommune er vi både forbruger af plast, og vi skal håndtere plasten, når den bortskaffes som affald. Uanset om den ender i affaldscontaineren eller på gader og stræder. Vores ansatte indkøber, anvender og bortskaffer plast til brug i dagligdagen i institutioner, skoler, plejehjem og så videre.

Rigtig mange steder er plast både et nødvendigt og et rigtigt materiale at anvende. Men nogen steder anvender vi det måske bare, fordi vi plejer at gøre det – og uden at reflektere over, om det er det rigtige?

Når vi indkøber, stiller vi masser af krav til produkterne, om at de skal være miljørigtige og sundhedsmæssigt forsvarlige. Men tænker vi nogensinde på, om vi skal stille krav til emballagen? Behøver beholderen til creme eller rengøringsmiddel at være lavet af én type plast og låget af en anden type plast? Når to typer plast er sammensat, er det svært at sortere affaldet efterfølgende, så vi kan genbruge det på en fornuftig måde.

Plasthandleplan
I Holstebro Kommune har vi besluttet at lave en plasthandleplan, som skal se på vores handlemuligheder, og hvordan vi kan bidrage til at gøre en forskel over for et problem, som alle har et ansvar for at håndtere.

Vi skal have fundet frem til de relevante og meningsfulde indsatser, når det handler om at anskaffe, anvende og bortskaffe plastik med omtanke. Derfor er det heller ikke bare et stykke skrivebordsarbejde, der skal gøres. For der er interessenter og mulige samarbejdsparter, som kan bidrage med viden til, at vi får lavet en handleplan, der udvikler og ikke bare afvikler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.C. Østerby

Borgmester (S), Holstebro Kommune
pædagog (1980), videreuddannelse (Lærerhøjskolen i Aarhus)









0:000:00