Holstein: DF er et splittet parti efter søndagens formandsopgør. Men det er ikke på vej til at dø ud

DF vælger søndag en ny formand oven på to ugers valgkamp, der har blotlagt et dybt splittet parti. Uanset hvad vil valget ifølge politisk kommentator betyde to ting: Partiet bliver mere fast forankret i blå blok. Og folketingsgruppen kan allerede næste uge blive mindre.

De tre kandidater til formandsposten i Dansk Folkeparti.
De tre kandidater til formandsposten i Dansk Folkeparti.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

I psykologien er det en kendsgerning, at vi som voksne oftere gentager vores forældres fejl, end vi undgår dem.

Måske er det samme tilfældet med partier?

I hvert fald står 26-årige Dansk Folkeparti – der ud af murbrokkerne fra Fremskridtspartiets kollaps ville danne et nyt og stærkere parti – over for de samme problemer med splittelse og magtopgør som det fædrende parti-ophav. 

Det bliver et splittet parti, der ser ud til at komme frafald i folketingsgruppen.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Søndag kulminerer det foreløbigt.

Her skal omkring 1.000 delegerede vælge en efterfølger til partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF), der besluttede at gå af oven på det seneste valgnederlag i efteråret og udløste en magtkamp, som i stigende grad har blotlagt flankerne og fjendskaberne i det engang så topstyrede parti.

Tre kandidater er tilbage i opgøret oven på to ugers valgkamp:

Morten Messerschmidt (DF), Martin Henriksen (DF) og Merete Dea Larsen (DF). 

Dengang de stadig var fire formandskandidater mødtes de til en debat modereret af Hans Engell. Fra Venstre: Morten Messerschmidt, Merete Dea Larsen, Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen, der altså ikke stiller op søndag.
Dengang de stadig var fire formandskandidater mødtes de til en debat modereret af Hans Engell. Fra Venstre: Morten Messerschmidt, Merete Dea Larsen, Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen, der altså ikke stiller op søndag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Favoritten er fortsat Morten Messerschmidt. Den største trussel er stadigvæk Martin Henriksen. Og Merete Dea Larsen spås trods en flot valgkamp ikke større vinderchancer søndag, end da hun meldte sit kandidatur. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Morten Messerschmidt har størstedelen af lokalforeningsformændene og byrådsmedlemmerne bag sig. Han har en bedre organisation og langt flere stillere end nogen af de andre," siger han.

"Hvis det lykkes Martin Henriksen at tvinge Messerschmidt ud i en anden valgrunde, vil det være en moralsk sejr for Henriksen, men selv det vil være en overraskelse."

Fastere forankret i blå blok

Uanset om formanden oven på søndagens afstemning hedder Morten eller Martin, vil partiet fra mandag være mere borgerligt og fast forankret i blå blok. 

Hvis det lykkes Martin Henriksen at tvinge Messerschmidt ud i en anden valgrunde, vil det være en moralsk sejr for Henriksen, men selv det vil være en overraskelse.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Kun Merete Dea Larsen står fast på Thulesens ambition om at gøre DF til det nye midterparti, der også kan arbejde nært sammen med socialdemokraterne," siger Erik Holstein.

Det vil samtidig være et parti med en leder, der står svagt, mener Erik Holstein. Medlemmer af folketingsgruppen har endda truet med at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt bliver valgt. 

"Det bliver et splittet parti. Der ser ud til at komme frafald i folketingsgruppen, hvis Messerschmidt vinder – og det samme bliver resultatet, hvis Martin Henriksen mod forventning går af med sejren," siger han.

Især for Morten Messerschmidt har i løbet af de seneste uger mødt en "meget udtalt" modstand.

"Det har understreget, hvor svagt han står i folketingsgruppen. Og det kan blive alvorligt problem for ham som leder. Den åbenlyse kritik af hans personlige egenskaber har svækket Messerschmidt, men ikke nok til at fratage ham favoritværdigheden," siger Erik Holstein. 

Læs også

Ny formand afgør forgængernes indflydelse

Frem mod årsmødet står det klart, at Morten Messerschmidt og Martin Henriksen har næsten lige mange støtter blandt medlemmerne af DF's folketingsgruppe.

Det tungeste navn er Pia Kjærsgaard, der tidligt i valgkampen kastede sit lod i Messerschmidts vægtskål. Samtidig lod hun forstå, at hun ønskede en mere central plads i ledelsen.

Også det har kastede brænde på det flammende bål, der i øjeblikket er Dansk Folkeparti.

Få dage før afstemningsdagen opfordrede den afgående formand, Kristian Thulesen Dahl, nemlig forgængeren til at holde sig ude af den nye ledelse. 

Lykkeligere tider i 1996, da partiet havde fået de fornødne 20.000 vælgererklæringer i Pia K.-kisten.
Lykkeligere tider i 1996, da partiet havde fået de fornødne 20.000 vælgererklæringer i Pia K.-kisten. Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix

"Hvis vi i virkeligheden har den tro, at vi kan træde tilbage som formænd, men alligevel skal være dem, der skal lede partiet, så duer det ikke. Så forstyrrer vi det for de andre, som skal kunne tage ledelsen af partiet," lød det i P1-programmet Ugens Gæst.

Hvor meget indflydelse, de to forhenværende formænd vil få på partiet fremadrettet, afhænger af, hvem der løber med sejren i Herning, siger Erik Holstein. 

Fakta

Sådan vælger DF partiets næste formand

På et ekstraordinært årsmøde i Herning samles omkring 1.000 delegerede søndag 23. januar. 

De delegerede, der alle kan stemme, er enten folkevalgte, medlemmer af hovedbestyrelsen, lokalformænd eller udvalgt af lokalforeningen.

De tre kandidater, der har meldt sig, skal dokumentere opbakning fra 25 stillere. Det vil sige delegerede, der bakker op om et kandidatur. Hver stiller kan kun støtte ét kandidatur. 

Ved selve afstemmningen gælder reglen om absolut flertal. Det vil sige, at Dansk Folkepartis næste formand skal sikre sig over halvdelen af de afgivne stemmer.

Hvis ingen af kandidaterne har fået absolut flertal i første afstemning, foretages en ny afstemning mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer.


Kilde: DR og Dansk Folkeparti

"Hvis Messerschmidt vinder, kommer Kjærsgaard ind i ledelsen, mens Thulesens indflydelse tager et drastisk dyk. Det omvendte sker, hvis Martin Henriksen bliver formand," siger den politiske kommentator.

"Mange håber på, at DF brænder helt ned"

Et døgn før valget søndag sendte Kristian Thulesen Dahl en opfordring til medlemmerne af partiet.

"Der er mange udenfor vores rækker, der håber på, at DF brænder helt ned. Og ser årsmødet i morgen som stedet, hvor de skal have bekræftet deres håb," skrev han i en mail.

Ganske som det skete i 90'erne med Fremskridtspartiet, fristes man til at tilføje, som i dag end ikke er i færd med at samle vælgererklæringer ind til igen at kunne komme på stemmesedlen.

Er der et Dansk Folkeparti i Folketinget efter næste valg?

"Der er der helt sikkert," svarer Erik Holstein.

"DF er ikke på vej til at dø ud, selv om partiet er i en dyb krise, det kan tage mange år at komme ud af. Man skal i det hele taget passe på med dødsdomme over partier. Mange havde dømt SF ude i 2014 og Konservative som døde efter valget i 2015. Men begge fik en kraftig genoplivning."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Merete Dea Larsen

Byrådsmedlem (DF) og formand Beskæftigelses- og Socialudvalget, Roskilde Kommune
farmakonom (Roskilde Dom Apotek 2001)

0:000:00