Holstein om ny rokade i Radikale: Jelved kan bruges som fredsbevarende styrke

OMROKERING: Det kan være et klogt træk, at Marianne Jelved nu har fået en rolle i Radikales nye gruppeledelse. Men det kræver, at Sofie Carsten Nielsen lytter efter rådene fra den radikale nestor, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Marianne Jelveds comeback til den øverste ledelse i Radikale kan måske mindske fremtidige konflikter i det uroplaget parti.

Sådan lyder analysen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Jeg tvivler på, at den radikale uro er slut nu. Men hvis konstruktionen med Jelved kommer til at fungere, er der i det mindste en chance for at tage nogle af konflikterne i opløbet.”

I kølvandet på Morten Østergaards exit efter sexismesagen har Radikales folketingsgruppe konstitueret sig på ny.

Sofie Carsten Nielsen overtog allerede ledelsen af partiet, da Morten Østergaard gik for to uger siden, og nu får hun selskab af Andreas Steenberg som ny gruppenæstformand.

Men de to skal ikke klare skærene alene. Partiets tidligere mangeårige frontfigur Marianne Jelved har fået til opgave at være ledelsens sparringspartner. Officielt har hun fået titel af at være gruppeledelsens kontaktperson, og hun vil i kraft af den post deltage i udvalgte ledelsesmøder. Jelveds nye post erstatter samtidig den tidligere gruppesekretærpost.

Carsten Nielsen skal lytte til brobyggeren
Ifølge Erik Holstein er valget faldet på Jelved i forsøg på at sikre freden mellem de to stridende fløje, som er blandt årsagerne til uroen i Radikale.

”Det er altså ret vildt, at Jelved har fået et comeback som 77-årig. Det kan man kun have respekt for. Jelved tilhører samme fløj som Lidegaard, men er vellidt overalt i partiet, så hun kan bruges som brobygger mellem fløjene,” siger Erik Holstein.

Men det er dog afgørende, at Sofie Carsten Nielsen gør brug af sin brobygger, understreger den politiske kommentator:

”Det er et klogt træk at tage Jelved med, men det kræver selvfølgelig, at Sofie Carsten Nielsen også i praksis lytter til Jelveds råd. De Konservative forsøgte sig også med ”en fredsbevarende styrke” mellem fløjene under partiets borgerkrig i 90’erne. Dengang endte det med, at ”den fredsbevarende styrke” blev en del af kamphandlingerne,” siger han.

Morten Østergaards linje fortsættes
De to fløje i Radikale kom senest til syne, da Martin Lidegaard udfordrede Sofie Carsten Nielsen i kampen om at blive Morten Østergaards efterfølger. Lidegaard tabte, og det samme gjorde hans ønske om at give partiet en ny, mere kompromissøgende kurs.

I stedet slog Carsten Nielsen fast, at Radikale vil fortsætte linjen, som blev lagt af Morten Østergaard, som flere gange har truet med at vælte regeringen.

Planen om at fortsætte af den sti bekræftes med fraværet af Martin Lidegaard i gruppeledelsen, siger Erik Holstein.

”Sofie Carsten Nielsen har ikke ønsket en magtdeling med Martin Lidegaard, som leder den pragmatiske gruppe i partiet. Lidegaard røg ud af gruppeledelsen sidste år, efter han havde udtryk tvivl om klogskaben af Radikales meget kompromisløse kurs, og det havde været et forsonende træk at tage Lidegaard ind i ledelsen igen,” siger han og tilføjer:

”Men det understreger, at Sofie Carsten Nielsen mener det, når hun siger, at hun vil fortsætte Mortens Østergaards politiske linje uforandret.”

Valget af politisk ordfører er ikke indlysende
Det blev i stedet Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsens loyale støtte Andreas Steenberg, der skal lede partiet sammen med den sidstnævnte. Steenberg blev allerede en del af gruppeledelsen i august sidste år, da han blev gruppesekretær.

Det skete kort tid efter, at Martin Lidegaard røg ud af gruppeledelsen og mistede den næstformandspost, som han delte med Sofie Carsten Nielsen.

”Steenberg har været tæt på både Østergaard og Sofie Carsten, og han regnes for en stabil og kompetent politiker, så det er ikke overraskende, at han bliver forfremmet til gruppens næstformand,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Både Lidegaard og Rasmus Helveg Petersen ville være naturlige at finde i den radikale gruppeledelse, men med Andreas Steenberg får Sofie Carsten Nielsen en mand, hun er politisk enig med.  Og Steenberg var i forvejen gruppesekretær, så på den måde er forfremmelsen ret naturlig.”

Mens forfremmelsen til næstformand giver god mening, er det mere overraskende, at Steenberg samtidig også bliver politisk ordfører, mener den politiske kommentator:

”Det er til gengæld ikke et indlysende valg, at Steenberg samtidig bliver politisk ordfører. Andreas Steenberg har styr på sagerne, men om han har den nødvendige retoriske slagkraft til at være politisk ordfører, er mere tvivlsomt,” siger Erik Holstein.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00